Ostravskou galerii PLATO čeká provizorní provoz v opuštěném obchodě

6. leden 2017
Zprávy , Zprávy

Ostravská galerie PLATO zahájila novou éru. Opustila Dolní oblast Vítkovice a začala fungovat jako příspěvková organizace města. Zatím jí ale chybí výstavní prostory. Úpravy bývalého hobbymarketu, kde má PLATO sídlit do rekonstrukce historických jatek, se teprve chystají. Tým se proto zabydluje v roky opuštěném obchodě v centru města.

Dočasný azyl našla galerie PLATO v Českobratrské ulici 14. Umělecký manažer organizace Marek Pokorný ho nazval kanceláří pro umění.

„Původně tady byl obchod, ke kterému patřil byt, což se během přestaveb trochu narušilo, takže tady děláme takovou archeologii prostoru,“ říká Pokorný.

Žádné velké stavební úpravy se tady ale nechystají. „Jde o to vyčistit, prosvětlit a pravděpodobně s pomocí místní umělců uděláme nejnutnější úpravy, aby to bylo funkční,“ dodává umělecký manažer galerie.

Od února plánuje program pro veřejnost – besedy, přednášky, projekce, umělecké intervence. Do té doby upraví kromě prostor po někdejším obchodu také obchodníkův byt a prostory v suterénu.

„Tady byla předsíňka, vchod do obchodníkova bytu. Úplně klasická struktura prvorepublikového bytu. Ten barák je úžasný. Budou tady kanceláře a zázemí,“ ukazuje Pokorný.

V suterénu budou úložné prostory. Momentálně tady pracuje Zuzana Šrámková, která bude mít na starosti servis pro návštěvníky.

Bývalý obchod se mění v galerijní prostory

„Dáváme dohromady úložné prostory, aby se ty věci roztřídily po stěhování a věděli jsme, kde co najít,“ dodává.

Plato má prostory v Českobratrské ulici pronajaté od místní radnice do konce roku. Pokorný doufá, že už na podzim by mohlo začít stěhování do bývalého Bauhausu.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio