Ostravskou základní školu Aleše Hrdličky uzavřel koronavirus

7. září 2020

Základní škola Aleše Hrdličky v Ostravě-Porubě musela být kvůli nákaze koronaviru na neurčito uzavřena. Škola informaci zveřejnila na svých webových stránkách.

„Pracovníci školy a dvě oddělení dětí školní družiny byli v době do 2. září v rizikovém kontaktu s osobou, která byla pozitivně testována na onemocnění covid-19. Všem osobám z tohoto rizikového kontaktu byla nařízena karanténa a budou kontaktováni Krajskou hygienickou stanicí Ostrava. Provoz školy je na neurčito uzavřen,“ uvedla na webu školy ředitelka Hana Kazimirská. Dodala, že po ukončení karantény ve škole bude zařízení dezinfikováno odbornou firmou.

Mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla dnes ČTK řekl, že škola nebyla uzavřena z rozhodnutí hygieniků, ale vedení školy, a to kvůli nedostatku pedagogů a ostatních zaměstnanců. Kotrla uvedl, že pozitivní test vyšel u vychovatelky družiny, která se účastnila porady. Do karantény tak musí 47 dětí a 45 zaměstnanců školy.

Podle Kotrly hygienici apelují na vedení škol v regionu, aby za stávající situace zvážila organizaci práce, včetně nutnosti pořádání hromadných porad zaměstnanců. Mluvčí dodal, že v souvislosti s nákazou v ostravské škole hygienici provádí epidemiologické šetření a dohledávají významné kontakty.

Čtěte také

S podobnými problémy se potýká například i 8. základní škola ve Frýdku-Místku. Město v minulém týdnu oznámilo, že žáci dvou tříd jsou kvůli nákaze covidem-19 v karanténě. Zůstat v ní muselo rovněž několik zaměstnanců. Od tohoto týdne žáky čeká omezení výuky. Prostory školy hasiči dezinfikovali teplým aerosolem.

Kvůli sníženému počtu pedagogů musela škola zkrátit výuku. Žáci si do školy musí nosit na každý den dvě roušky. Roušku má mít žák nasazenu ve společných prostorách školy a druhou má v igelitovém sáčku pro případnou výměnu. Na používání roušek ve výuce se žáci domluví s vyučujícím.

V Moravskoslezském kraji přibylo podle hygieniků za posledních 24 hodin 15 případů nákazy koronavirem. Celkem se tak nemocí covid-19 od počátku pandemie nakazilo 5322 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související