Ostravskou zoo loni navštívil druhý nejvyšší počet lidí

10. leden 2019 08:40

Ostravskou zoologickou zahradu v loňském roce navštívil druhý nejvyšší počet lidí, a to 537.412. Od rekordní návštěvnosti z roku 2014 zoo dělilo 3106 návštěvníků a už čtyři roky po sobě překračuje půlmilionovou roční návštěvnost, řekla mluvčí Šárka Nováková. Zoo zároveň loni chovala i největší počet druhů zvířat za 67 let své existence.

Zoo patří k nejvyhledávanějším atrakcím v kraji a míří do ní kromě tuzemských návštěvníků také Slováci a Poláci.

"Z pohledu chovatelství byl rok 2018 naprosto mimořádný. Nejenže jsme dosáhli rekordního počtu chovaných druhů zvířat, a to 438 druhů, ale dovezli jsme několik zajímavých či ohrožených druhů," uvedla Nováková.

Ze savců jsou to například kriticky ohrožený lemur šedohlavý a velký australský vačnatec klokan horský, kterého zahrada zatím chová v zázemí. Po pěti letech zoo obnovila chov největších ptáků světa - pštrosů dvouprstých.

Ostravská zoo otevřela novou expozici pro krajtu zelenou

Krajta zelená

Ostravská zoologická zahrada má novou expozici pro krajty zelené. Vznikla v pavilonu Papua, který je největším akvaterarijním komplexem v zoo a je umístěna v průchodu do voliéry.

"Na druhou stranu jsme o řadu zvířat také přišli. V samotném závěru roku uhynul, respektive musel být z důvodu prudce se zhoršeného zdravotního stavu utracen chovný samec hrocha obojživelného," připomněla mluvčí.

Loni se v zoo narodilo 1238 mláďat. Za cenné považuje zahrada hlavně narození dvou mláďat damana pralesního, jde o první odchov tohoto druhu na světě a ke konci loňského roku jich bylo na celém světě chováno pouze deset, z toho šest právě v Zoo Ostrava.

Dalšími mimořádnými odchovy jsou mláďata dvou kriticky ohrožených druhů primátů - lemura Sclaterova a lemura mongoze. Tři mláďata přibyla také v expozici safari u onagerů. Tím se v Ostravě vytvořilo nejpočetnější stádo těchto vzácných divokých asijských oslů v Evropě.

Ostravská zoo slaví úspěch při odchovu kočkodanů Dianiných

Kočkodan Dianin

Ostravská zoologická zahrada dosáhla dalšího chovatelského úspěchu. Letos se v ní celosvětově narodilo nejvíce mláďat kočkodanů Dianiných, jejichž odchov v lidské péči je poměrně náročný. Zoo tak má nyní největší počet kočkodanů Dianiných na světě, chová 24 těchto pestrých západoafrických opic.

"Zajímavé události se odehrály i v dalších oblastech, tedy nejen v rámci samotné chovatelské práce. Uskutečnili jsme například celou řadu transportů zvířat. Z hlediska objemu a nákladů všem transportům vévodil dovoz samce slona indického k našemu čtyřčlennému samičímu stádu s mládětem," doplnila Nováková. Rozšířila se i skupina šimpanzů.

Ze stavebních projektů zoo dokončila například elektrifikaci areálu, přebudovala původní prostor s výry velkými na chovatelsko-expoziční voliéru pro alexandry čínské a v areálu vznikla i řada menších expozic.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související