Ostravský archiv zřejmě bude muset upravit záznam o údajném pádu meteoritu ve městě

14. červenec 2020 08:10

Před 45 lety měl v Ostravě spadnout meteorit. A to 2. července 1975. Nedlouho před půlnocí to měli vidět zaměstnanci tehdejších Urxových závodů. Informoval o tom i dobový tisk a tak se pád meteoritu dostal do moderní  ostravské elektronické encyklopedie událostí. Problém je ale v tom, že se nikdy nenašly žádné stopy po pádu mimozemského tělesa. Odborníci navíc z té doby nemají žádný záznam o tom, že by v tom roce nejen v Ostravě ale v celé republice k něčemu podobnému došlo.

„Je to svědectví dvou pracovníků tehdejších Urxových závodů. Měla zde proletět ohnivá koule o velikosti fotbalového míče, která za sebou měla zanechat ohnivou čáru a se svistem dopadnout do prostoru bývalé haldy, která zde v Přívoze byla,“ popisuje ostravský kronikář Martin Juřica.

Podle odborníků je ale velice nepravděpodobné, aby v Ostravě meteorit opravdu spadl. „Lidé zkrátka vidí něco na obloze a nedokážou určit vzdálenost. Když někdo řekne, že viděl něco proletět a spadlo to tamhle za kopcem, tak to může být stovky kilometrů daleko. Pravděpodobně to tak vždycky je,“ vysvětluje Pavel Spurný z Astronomického ústavu akademie věd České republiky.

Chybí to hlavní

Dodává, že v roce 1975 pozorovatelům sice takový jev mohl uniknout, podle něj je to ale i tak vysoce nepravděpodobné. Zvlášť v noci, kdy jsou pro pozorování nejlepší podmínky. Spurný upozorňuje i na to hlavní, že chybí nalezený meteorit.

Důlní činnost?

Celou událost tak lze možná vysvětlit i jinak. „Je to ostravsko-karvinský revír, může tam dojít k různým jednoduše pozemsky vysvětlitelným jevům. A taky by to nebylo poprvé, co z této oblasti máme něco hlášeno, a pak se ukázalo, že to mělo co do činění s nějakou důlní činností,“ připomíná akademik.

I proto Archiv města Ostravy zváží vyjmutí zprávy o pádu meteoritu ze své elektronické encyklopedie. „Když se ukáže, že to pravda nebyla, což asi ne, tak z elektronické encyklopedie zmizí a zůstane jen noticka, že nějaký svědek skutečně viděl podobný úkaz,“ uzavírá kronikář Martin Juřica.

Co přesně lidé před 45 lety viděli, tak dál zůstává záhadou.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související