Ostravský dopravní podnik po 20 letech změnil hlasatelku ve vozech MHD

14. prosinec 2021 13:14

Informace o zastávkách cestujícím v ostravské MHD říká nový hlas. Dopravní podnik se totiž rozhodl po 20 letech změnit hlasatelku, kterou se stala moderátorka Marika Tošková. Celkově namluvila názvy více než 600 zastávek ve městě a stovky dalších provozních hlášení.

Nahrávání bylo náročné i časově. Celkově totiž namluvila 1 300 unikátních zvuků. Kdyby se pustily všechny za sebou, trvaly by celkem 3 hodiny. „Nejhorší bylo skloubit časy nás všech, protože učím. Ale bylo to krásné a byla to pro mne výzva,“ říká Tošková.

Více než 20 let slýchávali cestující hlas zkušené rozhlasové moderátorky Yvetty Dadamové, která byla první takovouto hlasatelkou v ostravské MHD. Podle vedení DPO nasadila laťku hodně vysoko a spolupráce s ní byla profesionální a skvělá, po tak dlouhé době ale chtěl podnik udělat změnu.

Nahrávání do vozidel MHD bylo náročné i technicky. „Více než 700 tisíc hlasových souborů se muselo nahrát do více než 600 vozidel,“ potvrzuje ředitel dopravního podniku Daniel Morys.

Podle něho byla obměna hlasu, který cestující informuje o zastávkách a různých provozních hlášeních, důležitá. „Tím hlavním důvodem bylo vzbudit pozornost, protože více než 20 let je skutečně dlouhá doba a některá sdělení už po té době neměla takovou naléhavost. Změnu jsme zvažovali už delší dobu,“ dodává Morys.

Hlášení bude dopravní podnik průběžně aktualizovat. Jejich seznam se tak v budoucnu ještě rozšíří.

Poděkování Yvettě Dadamové
autor: Petr Dušek
Spustit audio