Ostravský festival nového cirkusu nabídne program na pěti scénách

3. červen 2019 13:54

Na pěti uměleckých scénách představí letos svůj program festival nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum, který se od pátku koná v ostravské městské části Poruba. Po loňské pauze způsobené opravou horkovodu znovu ožije cirkusem i velký kruhový objezd na Hlavní třídě, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet provazochodectví, žonglování a další cirkusové disciplíny.

Hlavní venkovní scénu najdou lidé opět na Alšově náměstí. Nabídne zdarma vystoupení včetně slavnostního zahájení, které je naplánováno na 16:00. „Několikrát denně tam budou vystupovat artisté a další umělci. Tato scéna dokonale ukazuje krásu pouličních vystoupení. Interaktivní představení, bezprostřední kontakt s diváky a silné zážitky,“ uvedl dnes ředitel festivalu Václav Pokorný.

OBRAZEM: Ohlédnutí za festivalem nového cirkusu a pouličního divadla

Cirkulum 2018, 3. ročník festivalu nového cirkusu a pouličního divadla

Ostrava-Poruba hostila už třetí ročník festivalu Cirkulum, což je první mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla svého druhu v našem regionu.

Na středovém pásu Hlavní třídy naproti Alšovu náměstí bude stát velké šapitó. Za interiérový program v něm se bude jako za jediný platit. Dopoledne se v šapitó uskuteční tvůrčí dílny pod vedením zkušených umělců. „Novinkou bude diskuse mladých umělců, kteří si vymění zkušenosti. A divákům se pak představí v komponované show CinKabaret,“ řekl Pokorný.

Alšovo náměstí s kruhovým objezdem pak spojí tradiční scéna La Rambla. „La Rambla je barcelonský bulvár, který je považován za kultovní místo pouličního umění. Prvotním impulsem pro festival Cirkulum bylo právě to, že jsme La Ramblu chtěli přenést do nádherného prostředí porubské Hlavní třídy. Oproti loňskému roku bude program bohatší a představí se v něm hudebníci, živé sochy a spousta dalších umělců,“ řekl ředitel festivalu.

Šapitó na kruhovém objezdu

Poslední scénou bude aula Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava, kde se uskuteční závěrečné vystoupení festivalu. Představení Final mezinárodního souboru Analog, které podle pořadatelů patří k tomu nejlepšímu, co současný nový cirkus nabízí. „Soubor je v současné době na světovém turné a dostat mezi jeho zastávky i Ostravu, byl nadmíru složitý výkon. Ale povedlo se a diváci uvidí netradiční spojení hudby, cirkusu a divadla,“ doplnil Pokorný.

Podrobnosti k třídennímu festivalu je možné najít také na webových stránkách www.cirkulum.cz

Cirkulum 2018, 3. ročník festivalu nového cirkusu a pouličního divadla

.

zdroj: ČTK
Spustit audio