Ostravský Gearworks expeduje unikátní válečkovou dráhu pro ocelárnu v Norsku

30. červen 2022 06:20

Těžký průmysl na Ostravsku dál sužují vysoké ceny energií a problémy s dodávkami surovin. Ovlivňuje to i dlouhodobé zakázky. Například společnost Gearworks ze skupiny Witkowitz to pocítila při výrobě speciální válečkové dráhy pro norské ocelárny. Potíže jsou také s dřívějšími zakázkami pro Ukrajinu.

„Vyrábíme tady součást linky pro tažení ocelového drátu, kde dochází k rovnání toho drátu a následnému chlazení. Celková délka té linky je 102 metrů a odjíždí do norské ocelárny Celsa,“ říká Adam Drastich, výrobně-technický ředitel firmy Gearworks.

Celá linka za necelých 7 milionů korun se bude už nakládat na kamiony. Stihlo se to, problémů je ale spousta. A nejenom, co se týče energií a dostupnosti materiálů. „K tomu ještě i nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Ale napnuli jsme všechny síly, abychom tuto zakázku stihli,“ potvrdila ředitelka společnosti Witkowicz Michaela Žvaková.

Co firma už ale asi neuvidí, jsou peníze za dodávku zařízení pro ukrajinskou ocelárnu Azovstal. Těsně před začátkem války. Přesto je právě Ukrajina šancí do budoucna. „A co se týče další spolupráce, tak bychom tam byli rádi přítomni, když se bude Ukrajina znovu stavět na nohy,“ dodala Žvaková.

Jisté zlepšení ale přichází už teď. Lépe se daří domlouvat zakázky, ceny potřebných materiálů už se zřejmě přehouply přes maxima. Na nízké hodnoty před 24. únorem se podle ní asi ale hodně dlouho nevrátí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio