Ostravský obvod vymýšlí, jak opraví park s bývalým židovským hřbitovem

28. únor 2020 12:49

Opravu jednoho z největších parků v centru Ostravy komplikují stará pohřebiště. Sad Milady Horákové podle obvodní radnice obnovu potřebuje. Úřad teď ale řeší, jak na to, protože v jedné části parku byl židovský hřbitov. A tak je nutné zachovat pietu.

„Chodníky jsou popraskané, skutečně nevyhovují například starším lidem s holemi. Pro ně je to opravdu nebezpečné,“ upozorňuje paní Věra.

Některým lidem se ale současná podoba parku líbí a moc by do něj nezasahovali. Je to případ třeba podnikatelky Venduly, která přes něj denně prochází. „Nějaké extra výtky nemám. Možná by mohlo být víc laviček, dát dohromady to pískoviště a nevyužívané plochy,“ myslí si.

Místostarosta centrálního ostravského obvodu Rostislav Řeha (Piráti) si ale myslí, že změny jsou nutné. A to hlavně u zeleně. Řekl to i na nedávné debatě s občany. „Když se v roce 1986 stávající stromy zahrnuly hlínou, tak ta dosud povrchová kořenová část uhnije a strom, i když je zelený, se stává nestabilním,“ vysvětluje Řeha.

Židovský památník v sadu Milady Horákové v Ostravě

Obvod chce ale opravit i rozpraskané chodníky. Vše pečlivě sleduje předsedkyně Židovské obce v Ostravě Milena Slaninová. V jedné části parku je totiž bývalý židovský hřbitov, kde je pochovaných asi 6 tisíc lidí.

„Tam se nesmí zasahovat do klidu našich předků. Musí tam vše zůstat, jak bylo. Nesmí se tam kopat, sázet stromy a dělat nějaké cesty,“ připomíná Slaninová.

Kromě toho je v parku i hromadný hrob Němců, kteří zemřeli při odsunu po druhé světové válce. I kvůli tomu chce obvod, aby místo mělo určitou pietu. Zároveň stejně jako doteď má lidem i po opravě sloužit hlavně k relaxaci.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související