Ostravský soud pálí nedostatek počítačů

27. srpen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Ministerská kontrola obchodní agendy ostravského krajského soudu nepovede k žádným kárným řízením proti zdejším soudcům. Prověrkou sice vyšlo najevo, že u mnohých kauz soudci rozhodují pomalu, ale podle Ministerstva spravedlnosti to není jejich vinou. Důvody jsou podle kontrolorů objektivní, například nedostatek soudců a špatné vybavení výpočetní technikou.

Ostravskému krajskému soudu stále chybí 50 soudců. Navíc jejich pracoviště jsou vybavena velmi špatnou výpočetní technikou. To ze své praxe potvrzuje i místopředseda soudu Petr Hamtal.

"Už delší dobu než dva měsíce nemám osobní počítač. Ten, co jsem měl předtím, byl poruchový, sestaven z několika dílů a vypadá to, že v dohledné době ani osobní počítač mít nebudu. To znamená, že musím komunikovat písemně, žádat o všechny zprávy, nemám přístup k databázi obchodního rejstříku. Musím chodit do jiných kanceláří nebo na sekretariát předsedkyně soudu."

Nedávno Ministerstvo spravedlnosti zkontrolovalo také trestní agendu ostravského krajského soudu. Výsledkem této kontroly bylo, že několik soudců stanulo před kárným senátem kvůli průtahům. Současná kontrola obchodní agendy však žádným kárným řízením nevyústila. Podle místopředsedy soudu Petra Hamtala je to tím, že tehdy bylo Ministerstvo spravedlnosti, v jehož čele stál Pavel Rychetský, pod politickým tlakem ze strany sociální demokracie.

"Pan doktor Rychetský jako místopředseda vlády a ministr spravedlnosti byl zřejmě veden i určitým tlakem politickým. Současný ministr spravedlnosti pan doktor Bureš není členem žádné politické strany. Mám ten dojem, že byl veden bývalý ministr spravedlnosti i tou myšlenkou, že jsou nedostatečné výsledky ohlášené akce "čisté ruce". Z politického hlediska chyběly zde pravomocné, odsuzující rozsudky hospodářských trestních činů. Jinými slovy se opětovně hledal viník a ten se našel na kom jiném než na soudcích, kteří nemají jakoukoliv možnost se proti tomu bránit.

Pavel Rychetský: "Je to prostě ostuda, že soudy neplní svůj elementární funkci, že nerozhodují, nevydávají rozsudky. Nevím, jak probíhala kontrola v oblasti obchodní agendy, neznám výsledky, takže tam dosud nebylo zahájeno žádné kárné řízení, to nemohu komentovat, ale pokud se týče té prověrky, kterou jsem nařídil já na Krajském soudě v Ostravě, tak se tam zjistily tak závažné nedostatky, že nebyla jiná možnost než použít zákonokárné nařízení."

Takto na tvrzení, že kontrola trestní agendy ostravského krajského soudu proběhla pod politickým tlakem, reagoval místopředseda vlády Pavel Rychetský. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková celou věc odmítla komentovat. Pouze potvrdila, že v případě obchodních soudců, ministerstvo žádná kárná řízení nepovede.

"Není důvod podávat kárná řízení, protože soudci se neprovinili. Ty průtahy jsou způsobeny objektivními příčinami. Faktem je, že situace na Krajském soudu v Ostravě je více než napjatá. Předsedkyně spolu s dalšími třemi předsedy už oznámili ministerstvu spravedlnosti, že chtějí do konce roku ze svých funkcí odejít. Jako oficiální důvod uvádějí například přepracovanost."

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu