Ostravští lékaři pomohli ženě s těžkou srdeční arytmií. Světově unikátní metodou

23. duben 2014

Pacienti se srdeční arytmií, u kterých selhaly všechny tradiční postupy léčby, mají novou šanci. Převratnou metodu vyzkoušela ostravská fakultní nemocnice. Pomocí ozařovacího přístroje CyberKnife zničili lékaři v srdci 72leté pacientky ložisko, které stálo za jejími potížemi. Žena trpěla výpadky srdečního rytmu několikrát do měsíce.

Robotický ozařovač CyberKnife, tedy kybernetický nůž, použili ostravští lékaři vůbec poprvé při léčbě neonkologického onemocnění.

Maligní arytmie neboli náhlá srdeční smrt se u Miroslavy Křepelkové z Karviné objevila počátkem roku 2013.

„Člověk se najednou bez příznaku chytne za srdce, mnohdy ani to ne, spadne na zem, ztratí vědomí. Naše pacientka měla štěstí, že arytmie spontánně skončila, ona se probrala a nebyla nutnost, aby ji někdo resuscitoval, což bývá spíše výjimkou,“ přibližuje kardiolog Radek Neuwirth, který má ženu v lékařské péči.

Nic nepomáhalo

Pacientce byl zaveden speciální defibrilátor, který dokázal každou další arytmii ukončit, ovšem za cenu velkých bolestí. „Neumíte si představit, jak to bolelo. Dostávala jsem takové rány, jako když vás někdo silně uhodí do hlavy,“ říká Miroslava Křepelková.

Lékaři vyzkoušeli všechny možné metody, ale bezúspěšně. Nakonec se za pomoci kybernetického nože rozhodli využít ke zničení ložiska způsobujícího arytmii metodu funkční radiochirurgie.

Robotický ozařovač CyberKnife ve Fakultní nemocnici Ostrava

„Je to vlastně obrovská dávka záření do malinkého cíle někde v těle. Za normálních okolností se používá proti nádorům, ale obecně umí likvidovat nějaký cíl v těle, nějaký shluk buněk. Pokud ty buňky jsou nádor, tak to zničí nádor, pokud ty buňky jsou centrum nějakého vzruchu nebo nějaké funkce, tak to může zničit tu funkci,“ vysvětlil přednosta onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava David Feltl.

Podle něj byl dosud CyberKnife obdobným způsobem použit pouze jednou ve Spojených státech, ostravský zákrok je ale prvním případem na světě s doloženou účinností. Nemocnice tak nyní získala od státu milionový grant na léčbu dalších asi pěti pacientů.

Investice pod palbou kritiky

Po zákroku potíže pacientky zmizely. „Už jsem byla i v kómatu a oni mi vrátili zpět život. A ten stojí za to,“ dodává Miroslava Křepelková. Výkon u ní byl proveden na konci ledna a dodnes se jí maligní arytmie nevrátila.

CyberKnife v Ostravě je součástí komplexního onkologického centra, jehož celková rekonstrukce stála přes 600 milionů korun. Třetinu nákladů tvořila právě investice do ozařovače. Kvůli jeho ceně musela nemocnice v poslední době čelit kritice. Nyní jí hrozí i kontrola z Nejvyššího kontrolního úřadu.

Přednosta onkologické kliniky Feltl dnes uvedl, že jakékoli argumenty, kterými se nemocnice snaží vyvrátit údajnou předraženost přístroje, nejsou brány v potaz.

autor: iha | zdroj: ČTK
Spustit audio