Ostravští soudci žalují stát o dlužné mzdy

22. srpen 2005

Ostravský justiční palác je zavalen žalobami soudců a státních zástupců. Myslí si, že v roce 2002 dostali menší platy, než na jaké mají nárok. Pokud při vyhrají, bude státní kasa chudší o milióny korun. Ministerstvo spravedlnosti jejich požadavky považuje za neoprávněné.

Lidé v taláru, kteří spory řeší, se teď sami soudí. Zažalovali stát o dlužné mzdy. Jedno z nejvyšších čísel v rámci republiky udává krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová. "Zatím máme zjištěno, že by se mělo jednat o 64 státních zástupců z obvodu působnosti Krajského státního zastupitelství v Ostravě. Zde se jedná o doplatek mzdy státních zástupců," upřesnila Andělová.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun s požadavky státních zástupců a soudců nesouhlasí. "Ministerstvo spravedlnosti rozeslalo na všechny šéfy státních zastupitelství stanovisko s právním názorem, které je zamítavé. Nepovažujeme toto za dobrou cestu pro státní zástupce, nicméně v současné době nemůžeme nic jiného dělat, než čekat na rozhodnutí soudu."

Logo

Otakar Cibien je státním zástupcem v Karviné. I on podal žalobu na stát kvůli špatně vypočítané mzdě. Na argumenty ministerstva, že takové žaloby jsou neprofesionální, protože justice má delší dobu potíže s rozpočtem, odpovídá věcně: "Je na to právní nárok. Práce není málo a je stresující. Jsou v této věci pravomocné rozsudky, které žalobcům dávají zapravdu."

Lavinu těchto žalob vyvolaly úspěšné spory některých státních zástupců. Stát se ale odvolal k Nejvyššímu soudu, který má vynést konečný verdikt. Na ten právě čeká ostravský soudce Jiří Gottwald, který má na stole přes stovku žalob svých kolegů. "Tento objem nemá teď smysl spouštět vyčkáváme na rozhodnutí Nejvyššího soudu, které by mělo padnout ještě tento měsíc, nejpozději začátkem měsíce příštího," zdůvodňuje svůj postoj soudce.

Stát podobný spor o mzdy nedávno prohrál. Ústavní soud nařídil, ať doplatí soudcům třinácté a čtrnácté platy. Ty jim speciální zákony odebraly kvůli úsporám ve státním rozpočtu. Podle ústavních soudců to ale narušilo nezávislost justice.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu