Ostravští strážníci začali označovat invalidní vozíky. Jde o ochranu před krádežemi

22. červenec 2014

Vozíčkáři nebo maminky postižených dětí, teď mohou být o něco klidnější. Ostravští strážníci totiž jako první v Česku nabízejí označení těchto pomůcek pro handicapované syntetickou DNA.

Nechali se inspirovat podobným značením jízdních kol, která se často stávají kořistí zlodějů. A teď proto začali označovat invalidní vozíky, ale i schodolezy nebo handbiky. Pokud pomůcky pro handicapované někdo ukradne, snáz se tak dostanou k majiteli.

Čtěte také

Vozíky nebo třeba kočárky upravené pro postižené děti zloději kradou podle statistik hlavně z nemocnic nebo chodeb panelových domů. Jejich cena se pohybuje v desítkách tisíc korun. Zisk pro zloděje ale bývá zanedbatelný.

Více se dozvíte z rozhovoru s ostravskými strážníky Janou Koběrskou a Jaromírem Kolaříkem. Rozhovor si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.