Ostravští umělci dnes tančí ve věznici spolu s odsouzenci

9. březen 2012

Ostravští divadelníci se dnes stěhují do vězení. Budou tančit a hrát společně s trestanci. Několik měsíců drilovali baletní figury a dnes je ukáží v předpremiéře hry Padající andělé. Postavit za mřížemi jeviště ale není vůbec snadné.

Inspicent Michal Montág přetváří společně s kolegy jídelnu heřmanické věznice na divadelní jeviště. Na něm bude mít dnes odpoledne předpremiéru baletní představení, kde účinkuje také desítka vězňů. Mezi nimi i Milan Vašek.

„Je to příjemná změna proti stereotypu, který ve vězení samozřejmě probíhá. Jsem strašně rád, že nám to věznice vůbec umožnila,“ řekl Milan Vašek.

Aby několikaměsíční dřina nepřišla vniveč, musí proběhnout hned několik generálek. A to není v prostorách jídelny, ve které se musí denně najíst asi devět stovek odsouzených, nic jednoduchého. Na řadu tak přichází opět práce divadelních techniků.

„My ráno musíme přijít, postavit to. Kolem té osmé nás asi tak pustí. Pak přijdou tanečníci, nazkoušíme. Ale nejpozději o půl dvanácté už to musíme všechno sbalit. Takže se může stát, že my v podstatě v průběhu stavění té scény zjistíme, že už to musíme bourat,“ popisuje technik.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio