Ostravští záchranáři ukazují dětem, jak předcházet úrazům i jak poskytnout pomoc

31. květen 2023 07:37

Nástup léta je spojený i s méně příjemnými událostmi. A to jsou dětské úrazy. Jen v ostravské fakultní nemocnici minulý rok kvůli úrazům skončilo přes 500 dětí. Kola, koloběžky, trampolíny nebo zahradní bazény. Věci, které mají zpříjemnit čas, se můžou při neopatrnosti stát spíše zdrojem nepříjemností. Jak úrazům předcházet a co dělat, když už se něco stane? To nejen dětem ukazují záchranáři, hasiči i policisté v obchodním centru Avion v Ostravě-Zábřehu.

Skupinka prvňáčků pod vedením záchranářek na figurínách zkouší, jak masírovat srdce. A některé figuríny vypadají velmi realisticky.

Čtěte také

Vyzkoušet si první pomoc, podívat se do sanitky nebo na záchranářský dispečink. Ale hlavně dozvědět se, co dělat, když už se něco přihodí. To je smyslem akce nazvané Stane se to ve vteřině.

A právě první vteřiny a minuty často hrají nejdůležitější roli při záchraně. „I z pohledu zákona je to povinnost všech občanů poskytnout první pomoc,“ říká náměstek ředitele krajské záchranky David Holeš s tím, že průměrný čas dojezdu záchranářů je zhruba 8 minut. „Všichni dnes mají k dispozici mobilní telefony, operátorky na tísňové lince jsou školené jak vést i u plného laika, který se s touto situací setkává naprosto poprvé,“ dodává Holeš.

Pomoci může i videohovor. „Trend nárůstu dětských úrazů pozorujeme meziročně už řadu let. Samozřejmě jde i o nárůst sezónní – právě teď s blížícím se létem, letními prázdninami, kdy děti nejenom, že mají víc času, ale také jsou aktivnější,“ říká mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Přilba a chrániče. Základní věci, které by mělo dítě mít, pokud ho pustíme ven na kole, na koloběžce nebo kolečkových bruslích. Ale hlavně připomenout, co všechno si může a nemůže dovolit. A domluvit si způsob komunikace. „Vybavení mobilním telefonem. Pokud dítě telefon nemá, tak zastavením dospělého, kterému sdělí svoji potřebu zajistit, poskytnout pomoc nebo přivolat rodiče,“ dodává Lukáš Humpl.

Stánky zdravotníků ale i policistů a hasičů budou v shoppingparku do 2. června. Program je hlavně pro žáky základních škol. Odpoledne 1. června pak bude určeno rodinám s dětmi.

Spustit audio