Ostravu dnes čeká světová premiéra opery Brenpartija

25. květen 2009

Na festivalu Janáčkův máj bude ve světové premiéře uvedena opera Brenpartija, která pojednává o prvorepublikových ostravských bezdomovcích. Festival se dnes z honosných koncertních sálů přestěhuje do staré průmyslové haly. Brenpartija bude uvedena v 19:30 v areálu vysokých pecí ve Vítkovicích.

Autory opery jsou skladatel Edvard Schiffauer a dramatik Tomáš Vůjtek. Na díle pracovali několik let. Za téma opery si zvolili lidi na okraji - ostravské bezdomovce, kteří v období první republiky obydleli struskovou haldu.

"Haldu si ti lidé vybrali ze zcela zásadního důvodu, protože se tam vyklápí horká struska, která pak nějakou dobu tu haldu vyhřívá. Proto se tam stahovali. No a ta kombinace toho denaturovaného lihu a té vyklápěné strusky se kolikrát ukázala být vražedná," říká Vůjtek.

Drsný život těchto společenských outsiderů zaznamenala celá řada regionálních prozaiků a novinářů - např. Josefa Filgase nebo básníka a spisovatele Věnceslava Juřinu. Ostravského skladatele Edvarda Schiffauera zase syrový život haldařů inspiroval k napsání zmiňované opery. Dramatik Tomáš Vůjtek pak Brenpartiji připravuje i jako činohru, kterou by chtěl časem uvést v Komorní scéně Aréna.

Pozoruhodný fenomén prvorepublikové Ostravy - tzv. brenpartiji jsme si představili také v pořadu Křížem krajem. Poslechnout si ho můžete v přiloženém audiosouboru.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio