Ostravu se Štramberkem a Kopřivnicí spojí nový přímý vlak

7. prosinec 2019 10:00

V regionu začne jezdit od poloviny prosince Štramberský expres. Půjde o nový spoj, který lidem cestujícím z Příbora, Kopřivnice nebo Štramberku urychlí cestování do Ostravy. Nebudou už muset přestupovat.

„Je to motorový vůz s přívěsným vozem, takže nabídka je zhruba 120 míst ve vlaku.,“ přibližuje takzvaný Štramberský expres ředitel regionální dopravy Českých drah Jiří Ješeta.

Nové spojení je součástí novinek, které chystají České dráhy s novými jízdními řády. Vlak by měl urychlit dopravu mezi Ostravou a Štramberkem. „Jeho hlavní výhodou je přímost spojení, doteď bylo cestování s přestupem ve Studénce,“ vysvětluje Ješeta.

Cestující budou vozit modernizované motorové soupravy 842, dráhy je před tím využívaly na jiných dálkových spojích. „Je vybaven čalouněnými sedadly, je v něm prostor na přepravu kočárků a kol a umí jezdit stokilometrovou rychlostí. Což je výhoda, která přispívá ke zkrácení cestovního času,“ dodává Ješeta.

Nový vlak teď zvládne trasu mezi Ostravou a Štramberkem přibližně o čtvrt hodiny rychleji. Dopravce ho plánuje vypravovat čtyřikrát denně. Ze Štramberka budou vlaky vyjíždět v 5:56, v 8:00, v 15:08 a v 17:08. V opačném směru z Ostravy pojedou v 6:51, v 13:51, v 15:51 a v 18:10.

Nová generace ODISek

Štramberský expres není ale jedinou novinkou, která na cestující v železniční dopravě čeká. Společnost KODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji, například chystá novou generaci karet ODISek.

„Navíc bude obsahovat takzvanou mapstrukturu, která umožní nahrání veškerých aplikací Českých drah. A další novinkou bude možnost zapojení do systému pražské a středočeské integrované dopravy,“ říká jednatel společnosti Aleš Stejskal.

Nové jízdní řády začínají platit už příští neděli. Po jejich zavedení České dráhy v kraji denně vypraví 57 spěšných a 766 osobních vlaků.

autor: pik
Spustit audio

Související