Ovoce ze zahrady můžete zkapalnit. Víte, kolik je ho potřeba na výrobu 100% alkoholu?

24. září 2024

Ovoce z našich zahrad můžeme zpracovat na kompoty, marmeládu, mošty nebo také zkapalnit na ovocnou pálenku. Tato pálenka nás vyjde podstatně laciněji, protože při zpracování v pěstitelských pálenicích zaplatíme o polovinu méně z daně za alkohol. Kolik ovoce je třeba na výrobu 100% alkoholu a kolik stojí další zpracování?

„Každý pěstitel si může nechat podle zákona o lihu nechat vypálit v pěstitelské pálenici 30 litrů absolutního (100% alkoholu) se sníženou spotřební daní z alkoholu. Bude mít tedy 60 litrů 50% ovocné pálenky, pokud si neurčí jinou stupňovitost. Na litr 100% alkoholu je potřeba cca 20 kg švestek, hrušek okolo 33 kg, třešně, višně okolo 28 až 30 kg. Jablka podle úrody – někdy stačí do 16 kg, jiný rok i 25 kg,“ říká emeritní předseda Unie destilatérů České republiky a lihovarník z Blatné Václav Šitner.

Ovoce, které přivezeme do ovocné pálenice by mělo být kvalitní, nenabodané od vos nebo nahnilé. Pálenici budou zajímat tyto údaje:

  • vaše jméno a příjmení
  • datum narození
  • rodné číslo
  • katastr, ve kterém se vyskytuje Vaše zahrada

Na všechny tyto údaje vidí i Celní úřad, protože monopol na výrobu alkoholu má u nás stát a stát zastupují celníci. Ti také hlídají množství vypáleného alkoholu na osobu, která pozemek podle katastru vlastní. Pokud by si někdo nechal vypálit množství vyšší, nad 30 litrů, zaplatí už plnou daň z alkoholu.

Kvalitních švestek je letos dost. V palírně je nejdřív vysypou do odpeckovávacího stroje

Letos ještě ušetříte

V Čechách pálenice ovoce zpracují na kvas, který vypálí. Na Moravě si kvas většinou připravují sami pěstitelé, které ho následně do pálenice vozí. V průměru vyjde 1 litr 50% ovocného destilátu na 210–250 Kč. To je cena, za kterou je ovoce zpracováno na kvas, destilováno, je tam zahrnuta likvidace zbytků po vypálení, daň z alkoholu, cena zpracování, energie a DPH.

Kdo chce ušetřit, přinese si na hotovou pálenku vlastní nádoby a doma pak přelije do soudků nebo lahví. Pálenice ale nabízejí i stočení pálenky do zajímavých lahví s etiketou. Ty mohou být i vítaným nevšedním dárkem.

Ještě letos můžete na pálení ušetřit, i když se podle nařízení vlády zvýšila daň o 10 %. Letos dáte na dani za 1 litr 100% alkoholu, který byl vyrobený v pěstitelské pálenici 178 Kč. Příští rok se daň zvýší o dalších 10 %, pěstitel tedy zaplatí 196 Kč a za dva roky přibude dalších 5 %.

Česká republika má tedy vyšší spotřební daně než v sousedním Německu nebo Rakousku. To může vézt podle Václava Šitnera k dovozu lacinějšího alkoholu ze zahraničí a zániku malých pěstitelských pálenic u nás, případně k nelegálnímu pálení ovoce.

Poslechněte si reportáž v Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.