Paláta se Stanleyovým pohárem vítaly ve Frýdku-Místu stovky lidí

1. září 2021

Stovky lidí dnes ve Frýdku-Místku vítaly místního rodáka, hokejistu Ondřeje Paláta. Do města přivezl ukázat Stanleyův pohár, který letos vyhrál s Tampou Bay. S útočníkem i slavnou trofejí se mohli lidé vyfotit a také ochutnat dort ve tvaru Stanleyova poháru.

Slavnou trofej vyhrál Palát i loni. Tehdy však kvůli koronavirové pandemii nemohl Stanleyův pohár ve své vlasti ukázat. "Byl můj sen přivézt ho do Frýdku-Místku, užívám si to tady," komentoval zaplněné náměstí Palát.

Do města pohár dorazil s více než hodinovým zpožděním. „Do odpoledne jsem ještě nevěřil, že Stanley Cup dorazí,“ řekl hokejista. Ze Slovenska, kde s pohárem slavil obránce Erik Černák, trofej dopravila helikoptéra. „Máme jenom pár hodin se Stanley Cupem a ještě se stala ta věc, že nestihli včera letadlo, takže Erik ho měl trošku méně, než by měl mít, a poslal mi ho vrtulníkem,“ řekl Palát.

Na společnou fotografii a hokejistův podpis lidé čekali desítky minut. Fronta se táhla napříč místeckým náměstím Svobody a dál Tržní ulicí.

Palát s hokejem začínal ve Frýdku-Místku. V letech 2005-2009 hrál ve Vítkovicích (v roce 2006 byl mistrem s dorostem a v roce 2009 s juniorkou), odkud odešel do kanadské juniorské soutěže Quebec Major Junior Hockey League.

Když s hokejem začínal, netušil, že někdy bude hrát v NHL. „Vyhrát Stanley Cup bylo úplně nereálné. Myslel jsem si vždycky, že bych chtěl hrát aspoň extraligu, byl to můj sen, a potom najednou mě draftovala Tampa,“ vzpomínal hokejista.

Spolu s ním získal v dresu Tampy Bay Stanleyův pohár dvakrát za sebou i obránce Jan Rutta. Před nimi vyhráli dvakrát po sobě z českých hokejistů jen Jaroslav Pouzar s Edmontonem v letech 1984 a 1985 a Jaromír Jágr s Jiřím Hrdinou v barvách Pittsburghu v letech 1991 a 1992.

autor: David Procházka | zdroj: ČTK
Spustit audio