Pálení žáhy, dechová nedostatečnost, bolesti a tlaky na hrudi, i tak se může projevit brániční kýla

19. srpen 2020

Brániční kýly jsou pojmenovány podle jejich anatomické lokalizace v určitých místech bránice, dělí se ale také například podle jejich vzniku na úrazové/traumatické nebo vrozené, spojené s poruchou vývoje jícnu. Způsobené problémy mohou dokonce připomínat akutní infarkt myokardu. Na druhou stranu také může být brániční kýla zcela bezpříznaková.

MUDr. Pavel Křenovský v naší radioporadně: Refluxní choroba jícnu. Jak poznat brániční kýlu a jaké jsou možnosti léčby?

MUDr. Pavel Křenovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nejčastější brániční kýlou je tzv. hiátová hernie, a tak často, mluví-li se o brániční kýle, máme na mysli právě tento typ.

„Je to stav, kdy se nad bránici v otvoru pro průchod jícnu z hrudníku do dutiny břišní dostává břišní část jícnu a část žaludku. Může se jednat jen o malou část žaludku navazující na jícen, tzv. kardii, ale také o kardii celou i s částí těla žaludku a výjimečně i o žaludek celý. Kromě hiátové hernie jsou ostatní typy bráničních kýl vzácné a jejich diagnostika je obtížná. V praxi se velice často jedná o vedlejší nález na snímku hrudníku nebo CT vyšetření, které bylo provedeno z jiných důvodů," upřesňuje MUDr. Pavel Křenovský.

Důvody vzniku brániční kýly

Pacienti se ptají, jak se dopracovali k brániční kýle. Může za to jejich životní styl, nebo k ní měli nějaké vrozené dispozice?

Čtěte také

„Jako příčina vzniku se uvádí nedostatečnost či ochablost pojivové tkáně v oblasti, kde se jícen spojuje se žaludkem, a oblasti, kde jícen prochází otvorem v bránici. Víme však, že na její vznik má vliv několik faktorů nebo patologických stavů. Jsou to mimo jiné obezita a také dlouhodobé nadměrné používání tzv. břišního lisu například při zácpě nebo určitých silových sportech," vypočítává lékař.

Vliv na vznik brániční kýly může mít i dlouhodobý těžký zánět jícnu v jeho konečné části nebo poleptání jícnu. Oba tyto stavy mohou vést ke zkrácení jícnu a vytažení části žaludku do hrudníku.

Jak poznat kýlu?

Malou hiátovou kýlu poznáme zpravidla jen jako vedlejší nález při gastroskopii, RTG žaludku nebo CT břicha. Větší hiátové kýly se mohou projevovat kupříkladu tlakem na hrudníku.

Srdce

Vyloženě typické obtíže však pacienti nemají. Někdy jsou osoby s větší hiátovou kýlou opakovaně vyšetřovány na kardiologii k vyloučení akutního infarktu myokardu, nicméně jako příčina obtíží je posléze označena právě hiátová kýla. Nutno však zdůraznit, že při bolesti na hrudi je okamžité vyšetření kardiologem jediný správný postup.

„Spoléhat na to, že má pacient obtíže způsobené hiátovou kýlou, a neprovést kardiologické vyšetření může mít fatální důsledky," zdůrazňuje odborník.

Možnosti moderní léčby

Problematika hiátové kýly (a platí o kýlách obecně) je složitá. Doby, kdy se určitá tkáň prostě přišila k jiné, jsou podle něj minulostí.

„Je-li brániční kýla malá, tak ji zpravidla neoperujeme. Operují se až větší brániční kýly, kde je jasné, že budou postupovat, tedy zvětšovat se, a jejich operace by byla čím dál obtížnější. Čím větší hiátová kýla, tím horší dlouhodobé výsledky operace," říká odborník.

Čtěte také

Poněkud jiná je problematika u nejčastěji se vyskytujících hiátových kýl - skluzných axiálních hernií. Malé kýly s refluxem se dobře zvládnou užíváním léků, dietními a režimovými opatřeními. V případě větších kýl s těžším refluxem pacienty operujeme. Operace se provádějí laparoskopicky.

Na přechodu mezi jícnem a žaludkem je anatomicky a funkčně uzpůsobený aparát, který se stará o to, aby potrava bez problémů procházela do žaludku, ale také aby se nevracela zpět do jícnu, i když je žaludek bez potravy a obsahuje jen žaludeční šťávy. Poškození tohoto aparátu je nejčastěji spojené právě s výskytem hiátové skluzné kýly.

Hiátová hernie bývá spojená s refluxem, tedy stavem, kdy žaludeční šťáva, která je kyselá a obsahuje některé další agresivní látky sloužící k našemu správnému trávení, zatéká do jícnu. Souběh hiátové kýly a refluxní choroby je tak častý, že se oba tyto pojmy zaměňují.

Blanka Malá a MUDr. Pavel Křenovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Poměrně typické obtíže způsobuje reflux (zatékání žaludeční šťávy do jícnu), který vytváří zánět sliznice jícnu. Výsledkem je tzv. pálení žáhy. Při těžších zánětech, které poškodí sliznici výrazně, mohou vznikat v jícnu vředy, které se projeví bolestí při polykání (ale i v klidu), pocity tlaku za prsní kostí při polykání potravy až váznutím sousta.

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlem Křenovským si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.