Palírny v kraji se obávají nedostatku slivovice

5. září 2005
Zprávy , Zprávy

Letos bude málo ovoce! Mohou za to jarní mrazíky a chladné léto. A když už se urodilo, obsahuje ovoce kvůli nedostatku slunce málo curku. Kromě vitaminu tak na našich stolech může chybět slivovice. Špatnou sezonu předvídají především majitelé pálenic.

Pěstitelé ovoce i majitelé pálenic se obávají letošní špatné sezóny. Právě nadměrně nevydařené počasí je příčinou špatné úrody švestek, říká Radek Varmužka ze Šenova. "Se švestkama je to letos hodně špatné. Na každém stromě je tak kilo až dvě švestek. Moc ovoce do kvasu nebude."

Vojtěch Feber z pěstitelské pálenice ve Stonavě předpokládá, že objednávek bude určitě méně než v loňském roce. Podle něj je ale vynalézavost lidí tak velká, že švestky nahradí něčím jiným. Mnohem horším je podle něj zvyšování cen. Daň z alkoholu šla znovu nahoru a lidé stále častěji hledají levnější způsob, jak alkohol vypálit.

Palírna

"S loňskou sezónou se to špatně srovnává, protože byla nadprůměrná, byla velká úroda švestek. V současném roce se budou pálit zvláště jablka. Domácnost je limitována třiceti litry stoprocentního alkoholu na sezónu. Za první republiky těch třicet litrů bylo také, ale to bylo proto, aby se mohlo pálit vůbec bez daně," dodává Feber.

Vypálit si kvas ve sklepě u souseda vyjde laciněji. Vůně a chuť takto získaného produktu ale málokdy připomíná kvalitní pálenku a navíc to zákony zakazují.

autor: Marcela Hladká
Spustit audio