Památkáři pod jedním z domů na Novojičínsku objevili neporušenou středověkou kuchyň

29. červenec 2022 07:50

Roztržený korálkový náhrdelník, kompletní keramické mísy i vařečka. Tento pohled se naskytl památkářům, když pod jedním z novojičínských domů našli středověkou kuchyň. Kvůli požáru tam došlo k takzvané pompejské situaci a předměty zůstaly skoro neporušené. Unikátní nález se stovky let ukrýval pod nenápadným domem v Křižíkově ulici. Odhalila ho až rekonstrukce, majitelka tam totiž plánuje kosmetický salon.

„Ta pec disponovala v přední části, místě toho svého ústí takovým velkým opracovaným kamenem a na jeho povrchu byla vyskládána kolekce celých keramických nádob včetně pokliček. Byla tam položena dřevěná vařečka,“ ukazuje místo nálezu archeolog Národního památkového ústavu František Kolář.

„Celé to působilo dojmem, jako by paní domu umyla nádobí. Nebyly v tom žádné zbytky jídla, bylo to čisté, odložené na podestě, aby se to usušilo. A záhy na to vlastně došlo k jednorázovému zániku celého toho domu, potažmo města požárem,“ dodává Kolář.

Památkáři podle keramických artefaktů soudí, že jde o nález rámcově z první poloviny 15. století. „A v té souvislosti zajímavé, že víme, že jsou doloženy dvě nebo tři písemné zmínky, které dokládají dobývání města Nového Jičína husitským vojskem během jejich tažení na Moravu v roce 1427,“ připomíná archeolog.

S Pavlem Stabravou míříme do depozitu muzea Novojičínska, kde se nálezy uchovávají. „Zůstaly zachovány samozřejmě s drobnými prasklinami, ale zůstaly zachovány do dnešních dní. Teď všechny artefakty čeká poměrně dlouhodobý a náročný proces konzervace,“ vysvětluje Stabrava.

Po konzervaci skončí ve sbírce muzea Novojičínska, které je vystaví v některé ze svých budov.

Spustit audio