Památný dub v Kuníně museli ošetřit stromolezci. Strom zasáhl blesk a poté rozlomila vichřice

8. listopad 2017

Zhruba dvě století starý dub v Kuníně na Novojičínsku si museli vzít do péče odborníci. Do velikána už dříve uhodil blesk a letos v létě se mu při silném větru rozlomil kmen. Jedinou možností, jak zachránit jeden z mála památných stromů v Poodří, tak je odlehčení zbývající části koruny. A to za pomocí motorových pil arboristů.

Na statném stromě na okraji Kunína pracují dva stromolezci s pilami a na zemi ještě jeden jejich kolega. Už z dálky je vidět, že z mohutného dubu zůstala jen levá polovina.

„Ten strom byl poškozený v roce 2000 bleskem a tehdy došlo k rozštípnutí kmene z obou stran,“ vysvětluje dendroložka Eva Mračanská z ostravské Agentury ochrany přírody a krajiny. „Bohužel letos přišla v létě vichřice a půlka stromu se odlomila. A aby nespadla i ta druhá půlka, tak musí dojít k odlehčení koruny těch dlouhých větví,“ dodává.

Práce tady má na povel arborista Lukáš Oliva. „Redukce bude výraznější, kde se překročí takové ty standardy, které si můžeme dovolit při řezu. Tu spadlou část naporcujeme, kmen bychom chtěli tady nechat jako doupný materiál pro hmyz. Bylo by ideální, kdyby to dřevo tady zůstalo ležet,“ říká arborista.

„Řežeme hodně hluboko, ale nechceme, aby to působilo jako negativní vzor. Proto tady umístíme informační tabulku s textem, co se tady stalo,“ doplňuje dendroložka Eva Mračanská.

Věří, že se díky dobré regenerační schopnosti dubu zbytek asi 20metrového velikána už brzo vzpamatuje a bude zase zelený.

Arboristé v koruně památného dubu u Kunína
autor: Michal Polášek
Spustit audio