Pandemie koronaviru způsobila také epidemii konspiračních teorií

22. březen 2020

Šíření viru způsobujícího COVID-19 vyvolala ještě jednu epidemii, totiž vlnu konspiračních teorií, které hledaly viníka v některém z národů, vlád nebo tajných služeb. Včetně názorů, které se podobají starým antisemitským stereotypům.

Vlastně to byla jen otázka času. Pokud se objeví opravdu velký problém, budou následovat i různé teorie, které za pachatele označí některého z obvyklých podezřelých. Například v čínských oficiálních médiích se objevilo naznačování, že koronavirus třeba pochází z amerických laboratoří, podobný názor se objevil i na některých proruských webech u nás.

Neméně nevyhnutelné byly ale i náznaky, nebo rovnou přímá obvinění, že nebezpečný virus vytvořili a rozšířili Židé nebo sionisté, případně tak učinili ve spolupráci s Amerikou. Například velitel íránských Revolučních gard Hosejn Salámí už před dvěma týdny veřejně prohlásil, že může jít o biologický útok Spojených států proti Číně a Íránu. Teorii, že může jít o řízenou akci proti jeho zemi, zopakoval bez bližšího udání viníka i velitel civilní obrany v Íránu Gholam Réza Džalálí.

Spekulace nebo přímo obvinění Izraele se objevilo v řadě zemí Blízkého východu. Alžírský web Al Masdar spojil výskyt viru s tvrzením některých izraelských laboratoří, že pokročily s vývojem vakcíny. Jde tedy o jejich zisky. V tureckém tisku se objevilo obvinění, že virus slouží „sionistickému" záměru snížit počet lidí. Izraelská arabská poslankyně obvinila armádu z vědomého ohrožování zdraví Palestinců neznámou látkou, než se ukázalo, že záběry, které takto okomentovala, dokumentují dezinfekční akci Palestinské autonomie.

Tato a jiná obvinění souvisejí se sklonem vysvětlovat si politické problémy spikleneckými teoriemi, který je na Blízkém východě mnohem silnější než v Evropě. Není ale také příliš daleko od evropské tradice vinit Židy z šíření nějaké nákazy nebo otravování studní. Tato pověra byla ve středověku velmi rozšířená, ale dnes se na Západě objevuje už téměř výhradně v prostředí extremistů, pravicových i levicových.

Americký šiřitel konspiračních teorií Kevin Barrett napsal, že koronavirus je součástí americko-izraelské biologické války proti Íránu. Pozornost vyvolal i emeritní profesor filosofie James Fetzer, který zveřejnil názor, že „sionistické elementy" ve Spojených státech a v Izraeli využily existující epidemie, a v Íránu rozšířily nebezpečnější druh viru, pro tuto příležitost zvláště vypěstovaný. Bratr britského politika Jeremyho Corbyna Piers na internetu obvinil z šíření viru boháče, George Soros zaujal čestné druhé místo hned za Billem Gatesem.

Specifickou otázkou, kterou si kladou někteří zastánci těchto teorií je, co dělat, pokud lék nebo očkovací látku vynaleznou Američané nebo nedej bože Izraelci. Íránský duchovní Násir Makarem Šírází nejdříve prohlásil, že bude povoleno použít izraelský lék, pokud za něj nebude náhrada, později svůj názor změnil.

Jako mnohem zásadovější se projevil irácký politik Muktada Sadr. Ten by podle vlastních slov léčivou látku nepoužil, ani kdyby ji vynalezli v Americe. Třeba ale také změní názor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.