Panskou oratoř v kostele Prozřetelnosti Boží v Šenově zdobí unikátní portréty šlechticů

11. květen 2018

Chloubou Šenova je kostel Prozřetelnosti Boží. V roce 1764 jej nechal postavit tehdejší majitel panství Karel František Skrbenský. Zvláštností této pozdně barokní stavby je panská oratoř.

Když jako turisté půjdete do Šenova, zřejmě nevynecháte kostel Prozřetelnosti Boží. Jde o jedinečnou pozdně barokní stavbu, které se říká Perla Slezska. Její zvláštností je vstupní most s klenutým obloukem. Most je vlastně samostatné schodiště pro vstup panstva do kostela.

„Stavba vznikla na základním oválném půdorysu, jaký používali stavitelé rakousko-uherské monarchie jen výjimečně. Kostel Prozřetelnosti Boží je kulturní památkou s dochovanými čtyřmi basreliéfy baronů Skrbenských,“ říká Simona Slavíková, ředitelka knihovny a šenovského muzea.

Zvláštnost představuje také vstupní most s klenutým obloukem, který sloužil jako schodiště pro samostatný vstup panstva do kostela. V panské oratoři je pak možné si prohlédnout kopie portrétů významného moravského a hornoslezského šlechtického rodu Skrbenských z Hříště, kteří po téměř 300 let ovlivňovali šenovskou historii.

„Že jde o kopie a nikoli o originály, můžete rozeznat podle drobných detailů, jako je například červený motýlek pod krkem svobodného pána Jana staršího Skrbenského,“ dodává Simona Slavíková.

Chcete-li se dozvědět víc, navštivte v zámeckém areálu v Šenově zdejší knihovnu a muzeum, anebo se na zvláštní prohlídce kostela domluvte telefonicky s ředitelkou těchto institucí Simonou Slavíkovou. Jako správný patriot vám ráda vyhoví.

Telefon: 552 321 847

Otevírací doba knihovny a muzea:
Pondělí: 08:00 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Úterý: 13:00 - 17:00
Středa: zavřeno
Čtvrtek: 13:00 - 17:00
Pátek: 13:00 - 17:00
Sobota: 08:00 - 11:00

autor: dam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.