Pásový opar může způsobit i oslepnutí, jeho příčinu lékaři dodnes neznají

19. červen 2018

Kožní onemocnění spouští stejný virus, jako u dětí plané neštovice. Pásový opar většinou odstartuje oslabená imunita. Lidé ho mívají jen jednou za život, výjimečně se u některých může vrátit.

„Nachází se v oblasti nervů a postihuje jakoukoliv věkovou skupinu. Virus v těle číhá na sebemenší oslabení organismu, ať je to stres, vyčerpání, nebo třeba cukrovka,“ popisuje David Stuchlík, primář kožního oddělení pardubické nemocnice. Pásový opar může být přenosný, ale ne v tak velké míře, jako u planých neštovic.

S prvním puchýřkem k lékaři

Čím dříve zajdete k lékaři, tím kratší průběh onemocnění bude mít. Jakmile na svém těle podchytíte první puchýřek naplněný tekutinou, neváhejte s lékařskou prohlídkou, kde odeberou tekutinu a pošlou do laboratoře. K léčbě se nasazují většinou antivirotika která ale mají největší efekt pouze 48–72 hodin od začátku výsevu puchýřků. Při bolesti se podávají analgetika. Podle konkrétních potíží je možné puchýřky ošetřovat i lokálními přípravky.

Ve většině případů se pásový opar vyhojí bez komplikací. Výjimkou je, když se objeví na obličeji v oblasti očního víčka a oka. V tomto případě může onemocnění rychle přejít až na povrch oka, a to na oční rohovku. Objeví se vřídek nebo několik vřídků, které mohou způsobit jizvení, a následně až nezvratnou ztrátu zraku. Pásový opar může zasáhnout i oblast uší. Dojde tak k narušení sluchu a rovnováhy. Výjimečně virus postihuje nervová vlákna zasahující do dutiny ústní, kdy bolest vystřeluje přímo do zubů.

Prevence

Ani v době moderní medicíny lékaři přesně nevědí, co je faktickou příčinou tohoto kožního onemocnění. Obecně je vhodné mít pestrý jídelníček a dodržovat zásady zdravého životního stylu. Lidé by měli dostatečně odpočívat a spát. Kvůli celkové únavě se totiž u nás může projevit řada komplikací. Na místě je neustálé posilování imunity a také se moc nestresovat.

Jak je to s nošením oblečení a opalováním se na sluníčku, když máme pásový opar, si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio