Páteční Noční linka: Pálení čarodějnic, Valpuržina noc, Filipojakubská noc nebo Beltine?

30. duben 2021

Napadlo vás proč má jedna noc tolik různých jmen, když datum i průběh oslav se téměř neliší? Jak se k tomu přichomejtly právě čarodějnice? Co se za onou "tradicí" vlastně skrývá? Víte, co slavíte? Jaké jsou vaše příhody třeba z raného mládí? A věříte, že tahle noc je opravdu kouzelná?

Poslední dubnová noc je tradičně ve znamení čar, kouzel a ohňů. Podobný svátek se slaví v mnoha evropských zemích a různé země označují tento svátek různými jmény.
Noc z 30. dubna na 1. května je dodnes živý a velmi starý lidový svátek. Všechno nasvědčuje tomu, že vychází z nejdůležitějšího keltského svátku Beltine. Beltine ve starokeltštině znamená "oheň na uctění boha Belena" učitele druidů a ochránce lidu. Oblibu a význam tohoto svátku nedokázal zlomit ani vliv germánské kultury a následná christianizace, tento svátek byl jen přizpůsoben církevním potřebám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.