Pátek: Milosrdná lež nebo pravda bez skrupulí?

23. květen 2014

V jakém případě je pro vás lepší milosrdná lež než tvrdá pravda? Co raději sami nechcete vědět? Co zásadně ostatním neříkáte a spíš se tomu vyhýbáte? Kdy lež zachránila už tak složitou situaci a kdy se naopak nevyplatila? Víte, kdy jde o milosrdnou lež a kdy už lež zneužíváme proto, abychom si zjednodušili nějaký konflikt? Kdy jste lež prokoukli a jak jste na to reagovali?

Říká se, že s pravdou nejdál dojdeš, ale známe každý situaci, kdy pravda byla moc tvrdá, bylo těžké říct vše narovinu. Jsou věci, které ani my sami slyšet nechceme a jsme rádi, když nám o nich nikdo nic neřekne, zalže. Je ale důležité najít, hlídat si tu hranici. Abychom si lží jen nezjednodušovali život místo jednání narovinu. Ostatně všichni máme mnoho zkušeností s tím, jak moc krátké nohy lež má.


autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.