Pátrání po dětech

11. červen 2003
Pod kůži

Veřejností v minulosti otřásla smrt pohřešovaných dětí. Všichni si určitě vzpomenete na Terezku Čermákovou, kterou vlastní matka v opilosti zalehla, potom na případ osmiletého Radima Němce, kterého našli v rybníce pod ledem, a do třetice na dvou a půlletého Vítka Kalouska z Borovnice, který umrzl v brázdě na poli nedaleko svého domova. Do pátrání po pohřešovaných dětech jsou přitom zapojeni policisté, vybaveni moderní technikou, vrtulníkem, termovizní, pátrají hasiči i dobrovolníci. A právě Vítkův případ provázejí přesto pochybnosti. Proč i přes takové nasazení nenašli záchranáři Vítka včas?

Pohřešované děti, událost, která pokaždé vzbudí celorepublikový rozruch. Podle informací Policejního prezidia vyhlásila loni policie pátrání po 1428 dětech ve věku do patnácti let. Nenašlo se jich třicet šest. Čísla těchto statistik se ale každým okamžikem mění. Jedním z posledních tragických případů bylo dvou a půlletý Vítek Kalousek. Podařilo se nám zastihnout jeho maminku.

Projev paní Kalouskové: Ve dvě hodiny v noci za mnou přijela kriminálka a řekli, že už je mizerné počasí, že jsou všichni utahaní a že jedou všichni domů, že přijedou ráno asi v osm hodin, začali hledat asi kolem osmé, půl deváté.

Objevují se dohady, že opravdu masivní pátrací akce začala teprve druhý den po Vítkově zmizení. Jaký je názor Policejního prezidia, pod které tyto pátrací akce spadají? Odpovídá tisková mluvčí Blanka Kosinová.

Blanka Kosinová: Na místě byla opravdu složitá klimatická situace, byl déšť se sněhem a tak dále, ale já mám informaci, že by se to pátrání velké rozběhlo až druhý den.

Když srovnáme neúspěšné pátrací akce z poslední doby, dojdeme k tomu, že většinu negativně ovlivnilo nepříznivé počasí. V návaznosti na to se snížila i spolehlivost termovize. Možné stopy mohli zničit i dobrovolní hledači. Na neúspěchu se mohlo podepsat také to, že rodiče nehlásili zmizení dítěte včas policii to. To potvrzuje i ministr vnitra Stanislav Gross.

Stanislav Gross: Pokud jde o případy nešťastné náhody nebo nějakých tragických okolností, tak je důležitý čas, ve kterém se to policie dozví a ne vždycky v minulosti také byly včas tyto věci nahlášeny.

Na to vyšetřující policisté upozorňují i v případě Vítka Kalouska z Borovnice. Vítek se ztratil ve čtvrtek desátého dubna kolem druhé hodiny odpoledne. Policie se to dozvěděla až kolem půl šesté večer. Proč tedy rodiče nehlásili zmizení Vítka včas? Odpovídá Vítkova maminka.

Projev paní Kalouskové: Přijel starosta a řekl, že to nahlásil, já jsem spoléhala na něho. A že jel kluk pro starostu, protože jsem musela se zase postarat o holku, protože brčela. Já nevím, co bych víc řekla. Já vím, že jsem asi taky zaváhala, taky jsem to zvorala. Já netvrdím, že ne. Budu si to vyčítat do konce života.

Na místo přijeli psovodi a vrtulník s termovizní. Protože ale nepřálo počasí, pátrání neprobíhalo celou noc. Teprve druhý den se do akce zapojilo více profesionálů, Horská služba z Krkonoš, záchranáři měli náhodou v okolí cvičení. Pokud to shrneme, rodiče měli zmizení dítka nahlásit včas. Stejně tak ale měla masivní organizovaná pátrací akce začít ještě ten večer. Informace doplňuje mluvčí Policejní prezidia Blanka Kosinová.

Blanka Kosinová: Poslední případ pátrání po Vítku Kalouskovi vzbudil pochybnosti, policie zatím vyhodnocuje, jestli tam nedošlo k nějakému pochybení.

Jen do poloviny letošního května byl podle našich informací počet pohřešovaných dětí a mladistvých osmdesát. Je to hodně nebo málo? Za každým stále hledaným člověkem je totiž spousta bolesti jeho blízkých.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: ark , Pavel Janošec
Spustit audio

Více z pořadu