Patří mezi vaše novoroční předsevzetí běh? Začněte raději chůzí

27. prosinec 2023

V parcích, v přírodě, nebo často i pouze na ulicích měst často potkáváme mnoho lidí, kteří pro svou dobrou zdravotní kondici běhají. Pokud někdo začal s běháním v létě, je už touto dobou takzvaně „zaběhnutý“ a nemá větší problémy. Jenomže právě nyní se do běhu pouští mnoho z těch, kteří si běhání dali za velké novoroční předsevzetí. Hlavní pravidlo pak zní: postupně a pravidelně.

Když je člověk netrénovaný, musí postupně zvyšovat tréninkové dávky. Jsme ve své podstatě národ „televizní“, potom se najednou rozhodneme, že budeme běhat a snažíme se vše dohnat.

Ideální je místo běhu začít chůzí a postupně zvyšovat. U netrénovaných stačí pro začátek například obejít 2 x nebo 3x blok, jít svižně čtvrt hodiny, pak půl… poté začít trochu poklusávat a následně přidat tzv. indiánský běh – to znamená střídat chůzi a běh. Ale ne se najednou rozhodnout a běžet 15 km nebo se pustit do sprintu na 200 nebo 300 m. Navíc když začínáme, máme většinou při běhu dva problémy,buď to nejsou dostatečně silné svaly na nohách nebo nestačí dech. Právě postupným tréninkem musíme zvykat naše plíce, srdíčko a svaly na zvýšenou námahu.

Opatrní by měli být lidé se zdravotními problémy

Velmi opatrně by měli v tomto ohledu postupovat především astmatici, kardiaci, hypertonici, a všichni „prostorově výraznější“. V těchto případech je opravdu nutné postupně a opatrně přidávat zátěž.

Běh se v těchto případech nedoporučuje. Stačí chůze, ale důležitá je pravidelnost. Pro dobrou kondici zcela stačí dopřát si každý den hodinovou procházku.

Začínáme běhat v chladném počasí

Při běhu nebo rychlé chůzi se zhluboka dýchá. Tady je potřeba velká opatrnost a také postupné otužování. Ledový vzduch může velmi zachladit sliznice a nakonec běhání skončí kašlem nebo zánětem průdušek a podobně. Proto je vhodné v zimě začínat běhat nejen postupně, ale také například s šálou před ústy. 

Důležité je i vrstvit oblečení a vybrat si materiály, které odvádí pot, protože při běhu se zpotíme. Běžet v chladu v propoceném tričku je cesta k zápalu plic a je nutné se vyvarovat běhání v mokrém oblečení.

Spustit audio