Pavel Dobeš sedmdesátiletý. Poslechněte si, jak se stal symbolem ostravského folku

Před 70 lety se ve frýdecké porodnici narodil Pavel Dobeš. Písničkář, který se v první polovině 80. let stal symbolem ostravského městského folku.

Pavel Dobeš se narodil 22. března 1949 v porodnici frýdecké nemocnice, ovšem pochází z Frýdlantu, a řeka Ostravice až po Staré Hamry je jeho živou vodou. I když desítky let žije v Čechách.

Chyba ve Wikipedii

Wikipedie uvádí, že jeho první folkové pokusy pocházejí z Folkového kolotoče 1983, ale není to pravda. Ostravský rozhlas, zosobněný dvojicí Karel Šmiták - Jiří Pospíšil, zaznamenal Pavla a Alenu Dobešovy spojené ve skupinu Minimum na Kolotoči už koncem března 1981.

Mimochodem, duchovním otcem folkových akcí v porubské Domě kultury OKD byl Milan Kaplan, spolupracovník a jeden čas také technik ostravského rozhlasu (ostatně taky březnový).

Z uhla prach a kašel

Pavel Dobeš se v první polovině 80. let stal symbolem ostravského městského folku a zasloužil se o to, aby i v západnějších částech naší země věděli, co je to „z uhla prach a kašel“; tím symbolem je vlastně dodnes, přestože ve svých písničkách míří ke hvězdám, přes moře i letecky k novým světům; připomínáme Souhvězdí Žab, Něco o lásce nebo Jumbo Jet...

V naší rubrice uslyšíte ukázky skladeb Tvář města (Minimum, Dobešovi), Sci-fi song o beskydských horách, Jarmila, Zpátky do trenek. Jde o ukázky zaznamenané našimi rozhlasovými mikrofony. A pokud vám to bude málo, podívejte se na koncert, který jsme i s obrazem zaznamenali v květnu 2017.

Spustit audio

Související