Péče o pacienty se nesmí zastavit ani na vteřinu. Vítejte v covid centru FNO

13. leden 2021 06:20

Dohromady více než tisíc nakažených lékařů, sester a dalších zdravotníků. Tak to vypadá aktuálně v Moravskoslezském kraji. I když si nemoc covid-19 nevybírá, jsou místa, kde to musí fungovat za každou cenu. Třeba na jednom z covidových center ostravské fakultní nemocnice. Právě tam míří i pacienti ve velmi vážném stavu.

Telefony zvoní pořád, pacient volá z pokoje, dalšího zrovna přivezla sanitka. Spousta papírů dokumentací, krabic s léky a zdravotnickými věcmi. To je běžný den na covidovém oddělení číslo jedna.

Čtěte také

„To bylo bez výběru. Přímo jsme spadli do toho, abychom pracovali s těmito pacienty,“ říká zdravotní sestra Marie, která je tady od úplného začátku. Teď je to, jak sama říká, horší než na jaře. Ti, kteří mají horší imunitu, umírají častěji. „Je to náročnější. Je nás tady pořád málo na velký počet pacientů, takže je to pořád náročné a vyčerpávající,“ dodává.

Covid má za sebou nejen ona a velká část personálu, onemocněla i primářka kliniky infekčního lékařství. Neměla vůbec čas nad tím přemýšlet. „Během jedné služby jsem měla dvě intenzivní resuscitace, těsný kontakt... Ochranné pomůcky jsem měla, přesto to nákaze nezabránilo. Naštěstí průběh u mne byl mírný,“ říká primářka Lenka Petroušová.

Čtěte také

Ostravská fakultní nemocnice má čtyři covidová oddělení, dohromady 200 lůžek. Plus dalších asi 50 na JIP.

Chaos je to jen zdánlivě. Každý přesně ví, co má dělat. A pořád se improvizuje. „Telefonování, stěhování postelí a přidávání lůžek... Kdo je bez kyslíku, přesune se, protože přijel akutní pacient, který ten kyslík potřebuje. To se děje běžně,“ doplňuje Petroušová.

Koho se tady ptám, odpovídá stejně. Nejhorší na tom všem je, že ani téměř po roce pořád není vidět konec, nějaký záchytný bod, třeba i vzdálené datum.

v nemocnici - vyčerpání - covid
autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související