Pečený losos s hráškovým pyré, smažené křížaly ze švestek

Pokud máte rádi ryby, ale také občas rádi zhřešíte něčím sladkým, pak pro vás máme další dva zajímavé recepty - vedle Pečeného lososa s hráškovým pyré servírují v Penzionu Svatý Florian v Hlučíně také Švestky smažené v těstíčku s mandlovými lupínky a vaječným koňakem. Vyzkoušejte a nebudete litovat!


Pečený losos s hráškovým pyré

Suroviny:
- filé z lososa
- hrášek
- brambora
- keříčková cherry rajčátka
- máslo
- smetana
- olej na pečení
- olivový olej s bylinkami
- sůl
- pepř
- polníček a physalis na ozdobu

Postup:
Z lososa si připravíme, nebo koupíme už hotové, filé bez kůže - na porci zhruba 200 g. Z jedné strany maso pomoučíme hladkou moukou a vložíme na pánev s trochou oleje. Posolíme a opepříme. Vedle přidáme keříčková cherry rajčátka. Vše pak dáme zhruba na 12 minut péct do horkovzdušné trouby.
Mezitím se pustíme do přípravy hráškového pyré - čerstvý nebo mražený hrášek uvaříme v osolené vodě s bramborou nakrájenou na malé kostičky. Poté vodu slijeme a hrášek s bramborou rozmixujeme - nejlépe ponorným mixérem - na jemné pyré. Dochutíme jej trochou smetany a kouskem másla.
Vše servírujeme tak, že na větší talíř položíme nejprve pečeného lososa, poté rajčátka a do zvláštní misky hráškové pyré. Nakonec vše lehce zakápneme ochuceným olivovým olejem a dozdobíme polníčkem a kouskem physalisu. Physalis je druh exotického ovoce, které má příjemnou sladkokyselou chuť. Na talíři hezky vypadá a po odstranění lístku šťavnatá bobule skvěle chutná!


Smažené křížaly ze švestek

Suroviny:
- křížaly ze švestek
- mléko
- hladká mouka
- vejce
- moučkový cukr
- špetka soli
- olej na smažení
- mandlové lupínky
- vaječný koňak
- šlehačka

Smažené křížaly ze švestek

Postup:
Nejprve si připravíme těstíčko, ve kterém budeme obalovat sušené švestky. Mělo být trochu hustší než na palačinky. Do mléka pečlivě vmícháme mouku, přidáme celé vejce a špetku soli. Do další misky si nachystáme menší množství hladké mouky s moučkovým cukrem. Do pánve nebo rendlíku dáme rozehřát vyšší vrstvu oleje. Poté, co je dostatečně horký, do něj vkládáme švestky - jednotlivé kusy nejdřív obalíme ve směsi mouky a cukru a potom v těstíčku. Během smažení švestky zlehka otáčíme, dokud nemají hezkou zlatavou barvu. Osmažené kousky dáme okapat na ubrousek. Na talíři pak smažené švestky zlehka pocukrujeme, posypeme mandlovými lupínky a zakápneme po celé ploše vaječným koňakem. Dozdobíme šlehačkou a lístkem máty.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.