Pečete rádi? S tímhle trikem už koláč nespálíte a poradíme také, jak na sražený máslový krém
Pokud je pečení vaše radost, dnes je Domácí štěstí určeno právě vám.
Na vymazání forem je nejlepší ztužený tuk. Málo se přepaluje a pečivo zespodu nehnědne tak rychle. Sražený máslový krém není žádná tragédie. Stačí ho na misce vložit do horké vodní lázně a míchat, dokud se nespojí. Poté z lázně sundat a míchat do vychladnutí.
Než přidáte do těsta kakao, zalijte ho horkým mlékem, bude lépe barvit. Lesklé polevy docílíte, když ji budete horkou nalévat na studený korpus a obráceně. Zkrátka vše závisí na rozdílných teplotách. A dort se vám nepřipálí, když postavíte formu s těstem na plech vysypaný solí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.