Pekařova brána v Českém ráji je nejkratším českým tunelem. Vznikla proražením skály zvané Mnich

22. březen 2020

Český ráj na severu Čech se pyšní řadou přírodních i stavebních památek a zajímavostí, které se často prolínají. Třeba hrady postavené na skalách - jako Trosky, Valdštejn, Frýdlant či Kost. A nedaleko Vyskeře na Semilsku se nachází stavba, která je vybudovaná uvnitř skály. Skála se jmenuje Mnich a roku 1914 byl skrz ni proražený krátký tunel nazývaný Pekařova brána.

O vzniku tohoto pozoruhodného díla se moc dokumentů ani fotografií nedochovalo. Jisté ale je, že vznik Pekařovy brány je spojený s výstavbou cesty z Valdštejna směrem na Kost. „Tady pod Vyskeří byla spousta mlýnů a bylo potřeba svážet k nim obilí a z nich pak zase odvážet zpracovanou mouku,“ vysvětluje starosta obce Vyskeř Jan Kozák. Mlynáři prý dokonce na novou cestu místo nevyhovující stezky přispěli nemálo zlaťáky.

Zajímavostí Pekařovy brány, která skutečně splňuje všechny parametry dopravní stavby, jsou její rozměry i tvar. Podle zápisu na oficiálním webu českých rekordů má skalní dílo Pekařova brána na délku 5,2 metru v nejdelším a 3,4 metru v nejkratším místě, šířka je 5 metrů a výška 6,3 metru. Její měření proběhlo v rámci 700. výročí založení obce Vyskeř a Agentura Dobrý den zapsala Pekařovu bránu do České knihy rekordů.

Druhou zajímavostí je tvar oblouku. Nejde o klasický půlkulatý, ale o lomený gotický oblouk. Vylámaný kámen byl použit ke stavbě silnice a opěrné zdi. Na pískovcovou skálu jménem Mnich se dá celkem pohodlně vystoupat po kamenných schodech. Kdo by ale chtěla trochu adrenalinu, může využít jednu ze čtyř lezeckých cest.

Při návštěvě Vyskře nezapomeňte navštívit kapličku sv. Anny na vrcholu Vyskeř, odkud vás čeká zajímavý rozhled po Českém ráji. A až projdete Pekařovou bránou, můžete se vydat na křižovatce vlevo podél Žehrovky k pohádkovým Podtroseckým rybníkům.

Spustit audio