Pěstitelé kvůli suchu bojují s nálety mšic. Škůdce ohrožuje hlavně sadbové brambory

9. červenec 2018 11:45

Na zahrádky a pole letos extrémně silně útočí mšice. Svědčí jim suché počasí a třeba pěstitelé z Opavska hlásí intenzivní nálety škůdců. Jde přitom o druhy, které přenášejí viry a mohou ohrozit sadbové brambory.

Na zahrádce na okraji Ostravy jsou mšice snad úplně všude. Jsou na růžích, na slunečnicích i na listech voňavého libečku.

„U těch mšic jde všechno rychle. Rychle se množí – stačí týden dobrého počasí a je hodně mšic. Sucho jim svědčí rozhodně. Je to taky důsledek suchého počasí, že ty výskyty vygradovaly,“ říká Jan Sitek z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Pěstitelům radí, aby rozhodně v letošní sezóně používali postřiky. „Mšice škodí jednak tím sáním, takže tu rostlinu poškodí. Většinou listy se krabatí, až přestanou fungovat jako listy. Ale mšice škodí zejména tím, že přenášejí virové choroby, což vadí hlavně u sadby brambor,“ dodává Sitek.

Zahrádkáři si už kvůli mšicím dávají rady. Například paní Jana z Opavy doporučuje vyluhovat ořechové listy. „Až bude ta voda hnědá, tak nalít do ostřikovače a stříkat. Smrdí to a mšicím to vadí,“ říká paní Jana.

Kromě mšic sucho svědčí i méně známým škůdcům. Zelí a kapustu ničí zápředníček, potvrzuje zemědělská inspektorka Daniela Znojilová Barašová. „V brukvovité zelenině jsem jich nikdy neviděla takové mraky. Housenka zápředníčka polního mohou ty listy úplně vyskeletovat, sežrat,“ dodává.

Sucho naopak nesvědčí třeba plísňovým chorobám.

autor: ada
Spustit audio