Pěstitelé vánočních stromků v kraji finišují s přípravou prodeje

23. listopad 2021 11:03

S přípravami na prodeje vánočních stromků v těchto dnech finišují pěstitelé vánočních stromků. Momentálně obchází své plantáže a značí si vhodné stromy, které brzy pořežou a pak nabídnou zákazníkům.

Své lesní školky v současnosti pečlivě kontroluje také opavský prodejce David Slavata. „Prodej budeme začínat kolem 10. prosince, takže už tady vybíráme ty nejkrásnější borovice. Za celou dobu, co tu plantáž mám, tak ty borovice vypadají nejlíp. Chodí za mnou hlavně lidé z tradiční bytové zástavby s vysokými stropy, ale určitě vyřežeme i menší stromky pro panelákové byty,“ vysvětluje.

David Slavata předpokládá, že letošní ceny stromků půjdou kvůli zvyšujícím se nákladům na dopravu nahoru. Nejspíš v řádech desítek korun.

Stromy na plantážích má vytipované už i Stromečkárna, která se zabývá pěstováním a prodejem vánočních stromků hlavně v podhůří Beskyd. „Všechny stromečky už máme vybrané a řešíme, kdy je budeme vyřezávat a připravovat k expedici na prodejní místa,“ říká manažer společnosti Martin Balaš.

Podle něj nejvíc půjdou letos na odbyt jedle, po nich pak smrky a borovice.

autor: Petr Dušek
Spustit audio