Pěstitelské pálenice v kraji se připravují na novou sezonu

29. červen 2020 12:53

Po loňském suchu, kdy se mnoho ovoce neurodilo, doufají, že ta letošní bude o něco lepší. Třeba v palírně ve Stonavě na Karvinsku očekávají první zákazníky s třešňovým kvasem už v červenci.

„Teď to všechno dáváme do pořádku, abychom sezónu zahájili s perfektním zařízením. V průběhu sezóny na údržbu není až tak moc čas, dělají se jen nejnutnější věci a zařízení taky dostává zabrat,“ říká Vojtěch Feber z palírny ve Stonavě.

Pečlivě se tu také uklízí, čistí kotle i nádoby na kvašení a bude se tu i bílit. Moc času na přípravu už nezbývá. „Počítáme, že začneme pálit někdy v půlce července. To budou spíše kvasy, které jsou ještě z loňska, protože někteří lidé ještě mají kvas – buď ho připravovali v zimě, nebo to prostě jen nestihli a kvas zakonzervovali,“ dodává Feber.

Loňská sezona byla přitom nejslabší, jakou palírna pamatuje. Letos by mohla být lepší. „Ovoce je, ale v jakém stavu bude, jestli bude mít dost cukru, zatím je to takové vodnaté. Uvidíme,“ dodává Bohuslav Klimek, který má ve stonavské palírně na starosti údržbu a provoz zařízení.

Telefony od zákazníků mu ale, jak říká, zvoní už teď. „Ptají se na ceny, protože se zvedla spotřební daň,“ dodává. Mírnému zvýšení ceny se kvůli tomu palírna nevyhne.

Spustit audio