Pestré vrstvy se rozvlní na dole Hlubina, může za to divadlo

13. květen 2011

Do ostravského dolu Hlubina se vrátí havíři. Ovšem jen v podání herců Divadla Petra Bezruče, které v netradičním prostoru dnes večer uvede premiéru hry Tomáše Vůjtka Pestré vrstvy.

Původně chtěl Tomáš Vůjtek zdramatizovat kultovní knihu Ivana Landsmanna Pestré vrstvy. Nakonec to ale bylo trochu jinak.

"Ten text je v podstatě bezbřehý. Je to vylíčení všeho, co Landsmann zažíval na šachtě a potom i v době emigrace. Já jsem z toho převzal hlavně ty existencionální situace. Ta hra mapuje konec budování komunismu a bídu emigrace," popisuje Vůjtek výsledný tvar.

Diváci tedy sledují příběh ve dvou rovinách - nizozemskou emigrací se prolínají vzpomínky na hornickou minulost. Všechno to má v rukou režisér Janusz Klimsza.

"Je to v podstatě retrospektiva emigranta, kterému se pořád točí v hlavě mlýnek, protože v prostoru bezbřehé svobody najednou cítí, že svoboda rovná se samota. Kdežto ten domácí tlak a uzavření paradoxně znamenaly život v jakémsi kolektivu. A to je podle mě podstatné téma – že si s tou svobodou moc neví rady," rozvádí Klimsza svou vizi.

Ivana Landsmanna představuje v inscenaci Lukáš Melník. "Já tam přebíhám do retrospektivních obrazů. Je to docela náročné přehoupnout se ze scény na scénu, a to i psychicky, protože každá scéna je úplně jiná," přidává mladý herec svůj postřeh k inscenaci.

Je jasné, že zdaleka ne všichni diváci se na Pestré vrstvy dostanou, už teď je totiž vyprodáno. Derniéra je naplánována už na 10. června.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu