Pět dní, deset scén a stovky umělců se vztahem k Frýdku-Místku. Je tady další Sweetsen Fest

19. červen 2019

David Stypka & Bandjeez, Tomáš Kočko & Orchestr, Bandaband i Symfonický orchestr Frýdek-Místek. Na multižánrové přehlídce Sweetsen Fest se ode dneška do neděle představí stovky účinkujících.

Pět dní, deset scén a stovky hudebníků, divadelníků, tanečníků a dalších umělců se vztahem k Frýdku-Místku. Právě to slibuje 16. ročník největší frýdecko-místecké přehlídky Sweetsen Fest, která letos také připomene 80 let od založení místní ZUŠ. A protože od zahájení festivalu nás dělí už jen hodiny, na to, co vše a kde se bude ve Frýdku-Místku až do neděle dít, jsme se v magazínu Křížem krajem ptali ředitele Sweetsen Festu Petra Korče.

Nakolik žánrově rozmanitý bude letošní Sweetsen Fest a kde všude se bude odehrávat?

Sweetsen Fest je už tradičně multižánrovou pětidenní přehlídkou na deseti scénách a dnes začínáme velkým koncertem Symfonického orchestru Frýdek-Místek, výstavou výtvarného oboru ZUŠ a poté poetickým pásmem. A dnes bude to zahájení takové slavnostnější a během zítřka se přesuneme na další místa do města. V programu nás čeká nová část – něco jako frýdecko-místecká konference zajímavých lidí. Ale to hlavní, co se bude odehrávat, se odehraje v pátek a v sobotu na frýdeckém stadionu, kde vznikne velké festivalové město.

Kdybyste měl upozornit na ta nejdůležitější či nejatraktivnější vystoupení, co by to bylo?

Nejatraktivnější určitě bude hlavní páteční program, kdy nás čekají frýdecko-místečtí Andělé David Stypka & Bandjeez, Tomáš Kočko s Orchestrem, pak Slepí křováci a navazující sobotní program, kdy vystoupí René Souček, autor frýdecko-místecké hymny. Ale to nejzajímavější z mého pohledu budou diskuze, workshopy a panely, které se odehrají v neděli v místeckém fauna parku, kde nás čekají opravdu zajímaví lidé a zajímavé informace.

Když už jsme u těch zajímavých osobností, koho byste zmínil?

Například Tomáš Kočko kromě toho, že vystoupí, bude mít přednášku o tom, jak cestoval po moravskoslezské hranici. Bude tam Tomáš Chrobák, který vyhrál cenu pro nejinspirativnějšího učitele ČR, budou tam sportovci... Možná někdo ta jména nezdá, ale když přijdete, možná budete překvapení, co všechno se ve Frýdku-Místku děje.

Sweetsen Fest má i letos charitativní rozměr. Koho chcete spolu s návštěvníky podpořit?

Sweetsen Fest už dlouhá léta funguje jako benefice, všichni účinkující se vzdávají nároku na honorář a my dlouhodobě a tradičně podporujeme tři organizace či jejich frýdecko-místecké pobočky – jsou to společnosti ADRA, Charita a Podané ruce. Tyto společnosti si na festivalu dělají vlastní finanční sbírky, protože diváci mají vstup zdarma, ale mohou přispět v těchto sbírkách. A jsem rád, že za dobu co festival funguje, jsme se dostali přes tři čtvrtě milionu. Doufám, že diváci budou štědří a budeme atakovat milionovou hranici.

autoři: Petr Soukup , čan
Spustit audio