Pět let uzavřené letní kino v Novém Jičíně začíná měnit podobu

15. říjen 2018 07:10

Největší novojičínský park bude od příštího roku celý přístupný veřejnosti. Až dosud se musí lidé při procházce vyhýbat oplocenému areálu opuštěného letního kina. Ten ale teď přestavuje stavební firma na relaxační zónu, kde se bude znovu promítat. Zajímavostí je, že staré letní kino bylo původně postaveno jako koupaliště.

Z promítací kabiny už zůstala po práci dělníků jen hromada suti a dělníci už také stihli vytrhat původní sedačky. „Tady bude vlastně taková promenáda propojující dům sester s areálem Smetanových sadů, přilehlého parku, eventuálně i nemocnice,“ ukazuje na plánku projektant Tomáš Kudělka.

Novojičínské letní kino stojí na místě starého koupaliště. Diváci tak původně seděli tam, kde kdysi byla voda. Ta se do nového relaxačního areálu vrátí.

„Návrat vody, přesně tak, ale trošku v jiné podobě. Základem je vodní plocha, která má uzavřený oběh, ale ta voda musí vlastně míst někde přítok a někdo odtok. Takže to bude doplněno i prvkem takového malého vodopádu, přes který bude voda natékat do jezera,“ dodává projektant.

Zbytky původního hlediště letního kina, plátno je už dávno pryč

„Původní letní kino muselo být v červnu roku 2013 kvůli špatnému technickému stavu a zastaralé promítací technice uzavřeno,“ připomíná historii jednoho z mála stálých kin pod širým nebem mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Milovníci filmů ale o podívanou nepřijdou. Vedle bývalého hlediště vyroste menší amfiteátr, kde se počítá s občasnou instalací nafukovacího plátna. „Ve druhé etapě by se měla vybudovat kavárna a zázemí,“ dodává Machková.

O tom ale ještě musí rozhodnout zastupitelé a taky kvůli tomu upravit územní plán. Teď započatá první etapa bude hotová v červnu příštího roku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související