Pět tisíc metrů čtverečních pro umění. Galerie Plato otevírá své nové sídlo

11. duben 2018 09:40
Zprávy , Zprávy

Ostravská městská galerie Plato dnes otevírá své nové sídlo v bývalé prodejní hale Bauhausu. Týdenní zahajovací program je nazvaný 5 tisíc metrů čtverečních pro umění. Nabídne 15 akcí, představí 50 umělců a dalších hostů z Česka i zahraničí. Město zaplatilo jen nezbytné opravy haly. Za pár let by se totiž galerie měla přestěhovat do zrekonstruovaných jatek.

„Je skvělé, že se to podařilo zrealizovat. Určitě je to velký počin nejen pro Ostravu,“ říká malíř a sochař, děkan brněnské fakulty výtvarných umění Milan Houser. Společně s dalšími umělci tvořil zázemí nové galerie – konkrétně originální stoly pro prodejnu s uměleckými knihami.

„Já si myslím, že je dobré prostor, který není předem určený k tomu, aby se v něm vystavovala díla, takto upravit. Je to neuvěřitelně velkorysé, je tu krásné světlo. Kouzlo má i ta hrubost a paměť toho místa,“ doplňuje spoluautorka prodejny Plata Johana Pošová.

Další umělci vytvořili knihovnu a bistro. Spolu s pracemi laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého to budou první vystavená díla v tomto prostoru. Zapojení umělců vyplynulo i z praktických důvodů, protože v hale vůbec nic nebylo.

„Neměli jsme dost peněz, abychom si to objednali u architekta, jak se to dělá obvykle. Takže nás napadlo vyzvat umělce a kurátory, ať se na to podívají,“ vysvětluje ředitel Plata Marek Pokorný.

Interiér nového sídla ostravské galerie Plato v bývalém Bauhausu tvoří samotní umělci

Opuštěný hobbymarket

Tým ostravské městské galerie Plato připravuje otevření výstavních prostor v bývalém hobbymarketu Bauhaus. Už zázemí pro návštěvníky pojal netradičně jako originální umělecká díla. Umělci z Česka i zahraničí tvoří pro bývalou obchodní halu, která má 5 tisíc metrů čtverečních, knihovnu, bistro a prodejnu knih o umění.

V galerii chce prezentovat současné vizuální umění evropské úrovně, ale otevře ji i dalším akcím. „Cílem je, aby se ten prostor stal samozřejmou součástí Ostravy, kulturních i jiných komunit. Aby se to stalo místem, kam lidé chodí, aniž se nutně musí dívat na obrazy,“ dodává ředitel.

V příštích dnech návštěvníky čeká například celodenní performance polské umělkyně Dominiky Olszowy, která si performery vybrala na konkurzu přímo v Ostravě. 

A galerie se bude pravidelně věnovat i hudbě. Na závěr zahajovacího týdne to bude koncert soudobé klasické hudby. „Koncert Prostorová disonance pro nás připravil polský hudební kritik Daniel Brożek a postavený bude především na tom, jak se hudebníci poperou s těžkou akustikou prostoru Bauhausu,“ říká dramaturg galerie Jakub Adamec.

Chystaných diskuzí se zúčastní například významný světový kurátor Adam Szymczyk nebo politolog Ondřej Slačálek.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio