Pětadvacetiletá trenérka psů Nikola Koubková se psy i tančí

24. říjen 2019

Nikole Koubkové je 25 let, přesto cvičí psy už 15 let. Začala se svým prvním psím kamarádem, labradorským retrívrem. Objevila v sobě velký talent, třeba ve výcviku takzvaného dog dancingu. Ten už několik let učí i na své Psí akademii.

Psa toužila mít Nikola Koubková z Pardubic už od malička, a tak, když jí v jejích deseti letech rodiče pořídili prvního psího kamaráda, splnili jí tím vlastně její největší životní sen.  Labradorský retrívr Ben pak určil směr její budoucí kariéry. Rozhodla se s ním zkusit i tzv. dog dancing, což by se dalo přeložit jako psí tanec. V něm, podobně jako v dalších podobných psích soutěžích, často vítězila, a tak se to od ní brzy začali chtít učit i ostatní majitelé psů.

Cvičí také psy z útulku

Už na střední škole pomáhala Nikola Koubková s výcvikem psů druhým, a tak se tomu rozhodla věnovat profesionálně a s patřičným vzděláním. Vystudovala tedy na vysoké škole bakalářský obor kynologie. Už v té době měla ale řadu nabídek na práci trenérky psů, a dosahovala v ní velkých úspěchů.

Nikola Koubková a její fenka Exi v akci

Nikola Koubková totiž přistupuje k výcviku psů možná trochu jinak, především pozitivními metodami. Podle ní je základem naučit psa, aby chtěl udělat svému pánovi radost. Ten se zase má snažit o to, aby psa tréning s ním bavil, motivovat ho, více chválit a pochopit psí duši.

Dnes má Nikola Koubková v Pardubicích svou vlastní Psí akademii a v ní v podstatě neustále plno. O její služby je velký zájem a chodí k ní se svými psy jak lidé, kteří chtějí jen hodného domácího společníka, tak ti, kteří touží po úspěších v soutěžích. Nikola Koubková, která dnes pracuje především se svou pětiletou fenkou Extra belgického ovčáka malinois, říká, že má větší radost z úspěchů svých svěřenců, než svých vlastních.

„Nejvíc mě potěší, když můžu pomoci odstranit nějaký problém, se kterým se majitelé psa dlouho trápili. Třeba když jde o nějakého pejska z útulku s velmi špatnou předchozí zkušeností. I s ním se dá pracovat,“ dodává Nikola Koubková.

S fenkou Exi i ostatními psy netrénuje Nikola Koubková na cvičáku, ale v přírodě, v parku
Spustit audio

Související