Petice za odvolání vedení královédvorské Zoologické zahrady

25. říjen 2011

Dva tisíce lidí podepsalo petici za odvolaní vedení královédvorské ZOO. Její organizátoři v čele se Sdružením Archa 2007 petiční archy s průvodními dopisy předali radním Královéhradeckého kraje.

„Jsme zvědaví, jak se zřizovatel ZOO k naší petici postaví. Poslední podobná petice skončila bez žádané odezvy v šuplíku. Přitom nechceme nic jiného nežli to, co řekl nynější královéhradecký hejtman Lubomír Franc, aby zahrada byla po všech stránkách přístupná široké veřejnosti,“ konstatoval mluvčí Archy, ošetřovatel zvířat Roman Komeda, který před časem, podobně jako většina nynějších představitelů sdružení, ze zoo odešel.

„ Úřad petici vyřídí podle zákona, její zástupci k ní do třiceti dnů obdrží vyjádření,” uvedl Imrich Dioszegi, mluvčí Krajského úřadu.

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jiřina Mužíková.

Pakůň v podzimní ZOO Dvůr Králové

Ředitelka ZOO Dvůr Králové Holečková považuje aktivitu Archy 2007, symbolicky pojmenované po Chartě 77, za zlomyslnou pomstu bývalých zaměstnanců. „Nikdo z nich nebyl tzv. vyhozen. Odešli sami, měli jinou představu o fungování ZOO. Konkrétně pan Komeda se neúspěšně pokoušel o křeslo v představenstvu společnosti, což zřejmě nemůže přenést přes srdce,“ okomentovala petici Holečková.

Hospodaření zahrady a veškerá její činnost je podle Holečkové po obsahové a formální stránce v pořádku. „Probíhají průběžné kontroly, které by případné nesrovnalosti okamžitě odhalily,“ tvrdí ředitelka ZOO.


Zahrada může za současných podmínek tržní společnosti plnit prioritní funkci záchovné stanice ohrožených živočišných druhů pouze v symbióze s komercí. Dotace potřeby záchovných programů zdaleka nepokryjí.


„Vše musí být v rovnováze, která naopak umožní přírodě v dnešní době přežít,“ podotkla Holečková, která nemá v úmyslu na petici Archy reagovat. „Nás neoslovili. Zatím ani oficiálně nevíme, o co jim jde. Jenom zbytečně zdržují od práce,“ dodala Holečková.

Spustit audio