Petr Čichoň: Boží rottwailer. Premiéra povídky brněnského básníka a prozaika

19. červen 2021

Povídka Boží rottweiler je paralelním příběhem dvou otců, kteří se ocitli bez rodiny. Andřeje žena s dítětem opustila, Benedikt rezignoval na místo Božího náměstka na zemi. Jejich životy se protínají prostřednictvím listů, které Andřej píše bývalému papeži Benediktu XVI.

Petr Čichoň, básník, spisovatel a hudebník s pruskými kořeny, se narodil v roce 1969 v Ostravě. Tam také odmaturoval a v Brně pak vystudoval architekturu. Pracoval jako redaktor literárních časopisů, nakladatelství Votobia, Host a Vetus Via a od roku 1998 působí ve vlastním architektonickém ateliéru. Ve světě literatury se etabloval jako básník sbírkami Chilia, Villa diabolica, Pruské balady / Preussische Balladen.

Čtou: Vladimír Haser, Jan Ťoupalík
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Slavotínek
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 19. 6. 2021
Natočeno: 2021

V roce 2011 nabídl čtenářům Slezský román, rozsáhlé prozaické dílo, za které byl nominován na Cenu Josefa Škvoreckého. V centru příběhu stojí vesnice Ludgeřovice, kde autor prožil prvních dvacet let svého života. Podruhé se do hlučínského Slezska s dramatickou historií a nejednoduchou národnostní identitou vrátil Petr Čichoň v knize Lanovka nad Landekem. Jeho nejnovější básnická sbírka dostala název Borderline Frau.

Čichoňovy texty byly přeloženy do angličtiny, němčiny, maďarštiny, ukrajinštiny a polštiny.

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
    Naše čísla hrají... s vámi

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.