Petr Hartman: OKD jako privatizační zločin, zatím jen podle názoru politiků

30. leden 2020

Vláda by se měla zabývat privatizačními zločiny. Myslí si to alespoň komunisté.

Pokud by se měly skutečně vyšetřit a u soudu potrestat, nemůže to být záležitost Babišova kabinetu, ale orgánů činných v trestním řízení. Ty se v minulosti zabývaly řadou podivných privatizací, které mohly připravit státní pokladnu o miliardy korun.

Čtěte také

Většinou policisté ve spolupráci se státními zástupci dospěli k závěru, že zločiny spáchány nebyly, a není proto koho obžalovat, a už vůbec ne potrestat. Podle převažujícího veřejného mínění neproběhlo prošetřování sporných případů nezávisle bez nejrůznějších politických tlaků.

Privatizace OKD

Ke sledovaným kauzám rovněž patří peripetie kolem privatizace OKD. Ať už jde o ztrátu většinového podílu státu v této uhelné společnosti, o prodej jeho zbytkového podílu za údajně nízkou cenu, nebo o zacházení s podnikovými byty OKD. Podivnými okolnostmi, zpochybňovanými znaleckými posudky a rozhodnutími politiků a úředníků se orgány činné v trestním řízení opakovaně zabývaly.

Dokonce se před soudem kvůli prodeji menšinového podílu státu ocitli bývalí zaměstnanci Fondu národního majetku a znalec. Podle obžaloby měli způsobit několikamiliardovou škodu. Ze soudní síně nakonec odešli s pravomocným zprošťujícím verdiktem. Přesto by se na lavici obžalovaných mohli posadit další lidé. Ať už bývalí politici, úředníci, nebo podnikatelé. Myslí si to alespoň sněmovní vyšetřovací komise.

Čtěte také

Ta se kauzou privatizace OKD nedávno zabývala a dospěla k tomuto závěru. Pokud lidé živí naději, že konečně někdo bude potrestán, mohou být zklamáni. Komise neobjevila nic nového, o čem by se už nevědělo. Alespoň důkladně zmapovala celý případ a rozhodla se podat trestní oznámení. Policisté a státní zástupci však těžko shromáždí dostatek důkazů, které by umožnily zmiňované osoby postavit před soud.

Kritika na obžalobu nestačí

Nepotrestán tak pravděpodobně zůstane symbol této privatizace Zdeněk Bakala. Tedy člověk, který se choval jako bezskrupulózní investor. Jeho hlavním zájmem bylo OKD levně koupit, maximálně vytěžit a rychle se firmy zbavit. Nešlo mu především o dobývání uhlí, o osud horníků nebo nájemníků podnikových bytů. Jeho motivací bylo vyčerpání miliard korun, kterými firma postupně disponovala. S pomocí špičkových právníků a zákulisních kontaktů se mu to podařilo tak, že mu porušení zákonů asi nikdo neprokáže.

Komentátor Petr Hartman

Nic na tom nezmění opakovaná kritika jeho osoby z úst prezidenta nebo premiéra. O privatizačních zločinech budou někteří politici ještě dlouho mluvit. Někteří je budou v rámci parlamentních komisí vyšetřovat. Reálně se ale těžko před soudem prokáže, že ke skutečným zločinům tehdy došlo.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Související