Pijete Vincentku s čerstvým mlékem? Jde o tradiční lék

Na pomezí Slovácka a Valašska sídlí městečko, které sice není obrovské rozlohou, ale věhlas si získalo minimálně celorepublikový. Luhačovice vděčí za svou slávu sedmnácti minerálním pramenům, z nichž nejvyhlášenějším je Vincentka. Slaná minerálka pomáhá marodům téměř 250 let.

První písemná zmínka o léčivých luhačovických pramenech pochází ze 17. století od fyzika a lékaře Jana Ferdinanda Hertoda z Todtenfeldu. Pramenů vyvěrá v Luhačovicích celkem 17. Nejvzácnější Vincentka vyniká výrazně slanou chutí. V mnoha domácnostech se používá při problémech s nachlazením nebo hlasivkami skoro 250 let.

Historie lázní

O vznik lázní se zasloužil šlechtický rod Serényiů. Koncem 18. století tam dal hrabě Vincenc postavit první léčebná a ubytovací zařízení. V první polovině 19. století začal lázně zvelebovat hrabě Jan Serényi, který pojmenoval všechny tehdy známé vody křestními jmény příslušníků rodu. Hrabata Serényiská nechala v Luhačovicích postavit první kabinky, ve kterých se zájemci mohli v léčivých pramenech i koupat.

Plnírna Vincentky vznikla po druhé světové válce. Dlouhá desetiletí plnila zhruba 2 miliony lahví ročně

Zajímavým lázeňským doplňkem byl i nově zbudovaný kravín. V něm byly ustájené švýcarské krávy, které dojily mléko, které se nalévalo do pohárku s Vincentkou. Tato kombinaci se mezi lidmi udržela dodnes. Někteří přidávají ještě med nebo slivovici.

Vincentka v lahvích

V lahvích se Vincentka prodává od roku 1820. Místo kravína jsou dnes na luhačovické kolonádě kavárny a prodejny typické pro lázeňské hosty. Stáčírnu Vincentky, která je kousek nad kolonádou, provozují Šumšalovi od roku 1997.

Stáčírnu Vincentky, která je kousek nad kolonádou, provozují Šumšalovi od roku 1997

Plnírna vznikla po druhé světové válce. Dlouhá desetiletí plnila zhruba 2 miliony lahví ročně. Pamětníci vědí, že šlo o lahve ze zeleného skla. Zatímco většina ostatních firem v oboru v posledních letech přešla na lehčí lahve plastové, v Luhačovicích jen změnili barvu.

Dnes se používají lahve hnědé a skleněné. Vincentky si údajně nikdo domů nenosí po balících jako nějakou limonádu nebo pivo, a proto není třeba dělat kompromisy. V současnosti linku o denní kapacitě zhruba 35 000 lahví obsluhuje šest lidí. Podobný počet pracuje také v oddělení, kde vyvíjejí nové produkty.

Léčba Vincentkou

V lázeňství se slavná minerálka používá zejména k inhalačním a pitným kúrám při nemocech cest dýchacích, dále hlasivek, poruchách výměny látkové, žaludečních vředech, nemocech dvanáctníku nebo při chronické pankreatitidě a diabetu.

autoři: pek , Patrik Rozehnal