Pikantní fazolová polévka

Luštěniny, někdy opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni.

Čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B.

Pokud máte strach z nadýmání, stačí luštěniny přes noc namočit do vody, dobře propláchnout a vařit v nové vodě doměkka. V případě, že používáte luštěniny z plechovky, je důkladné propláchnutí rovněž důležité. Proti nadýmání pomáhají i bylinky – saturejka, tymián, majoránka či bobkový list.

Na fazolovou polévku budete potřebovat:

  • 2 hrnky uvařených fazolí
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 menší cibuli
  • 1 červenou papriku
  • 1 středně velkou mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1–2 chilli papričky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 2 lžičky římského kmínu
  • špetku kurkumy
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme cibuli.
  2. Přidáme nakrájenou papriku, mrkev, řapíkatý celer, papričky a zvolna restujeme několik minut.
  3. Vmícháme česnek, rajčatové pyré, bobkový list, mletou sladkou papriku, římský kmín, kurkumu a minutu povaříme.
  4. Přilijeme vývar a uvařené fazole a zvolna vaříme dalších 20 minut.
  5. Poté dáme stranou přibližně třetinu polévky, rozmixujeme ji a poté vmícháme zpátky do polévky.
  6. V případě potřeby dochutíme solí.
  7. Podáváme s čerstvým koriandrem a lžící zakysané smetany.

Související

  • Polévka ze zeleného hrachu

    V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se dochovala kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně.

  • Ovesná polévka s cizrnou

    V pátečním Apetýtu vám nabídneme recept na ovesnou polévku s cizrnou.

  • Zeleninová polévka s knedlíčky

    O dobré polévce se říká, že je grunt. I proto jsme pro vás do dnešního dopoledního Apetýtu jednu povedenou vybrali. Hustá polévka zasytí a je to ideální varianta večeře.