Plánujete dovolenou v kempu? Nechte doma cenné věci, pořiďte si zámky nebo využijte místní úschovnu

14. červenec 2021 09:06

Trutnovská policie zvyšuje kontroly rekreačních areálů. Cílem je apelovat na turisty, aby si zabezpečovali stany, kola a další věci a předešli možným krádežím. Těch zatím příliš mnoho nebylo. Přesto už zmizelo několik kol a drobná elektronika. Stále víc kempů nabízí a rozšiřuje nabídku úschoven. Lidé je podle jejich majitelů a provozovatelů využívají stále častěji.

Čtěte také

„Vidíme tady stany, které jsou sice zavřené, ale před ním je plno věcí, plavky, ručníky, celkem drahé věci, které nejsou nikým hlídané," s hlídkou trutnovských policistů procházíme kemp, před námi je sice zavřený stan, ale kolem něj je spousta neuklizených věcí, včetně elektroniky.
„A nikde nikdo."

Policistka Milena Prokešová se snaží sehnat majitele stanu, ale marně.
„Základní věc je uklízet si svoje věci a mít minimálně nějaký zámeček. Zkrátka dávat na své věci pozor."

Čtěte také

A dodává o jaké věci je mezi zloději největší zájem.
„Mobilní telefony se hodně ztrácí, hotovost a potom také drobná elektronika, kterou si lidé berou s sebou na dovolenou, například nějaká rádia."

Radek z Mostu přijel do kempu Dolce poprvé. Právě z auta vytahuje skládací posezení.
„Židle dáme do auta, ostatní věci do karavanu, který zamkneme. Tak to děláme. Ještě máme také v autě trezor na peněženky a telefony," vysvětluje, jak se snaží své věci uhlídat.

Václav Přijel s rodinou na kola. Ta má přidělaná ve stojanu na karavanu.
„Máme je zamčené. Jednak ten držák má samostatné zámky a potom ještě používám další dva zámky, že kola zamknu k sobě a také ke stojanu."

Policisté apelují na turisty, aby si své věci pečlivě schovávali nebo, pokud odchází, si je brali sebou, aby případným zlodějům nenahrávali.

Čtěte také

„Ke krádeži může dojít, když se lidé vzdálí si něco zařídit nebo si dojdou na oběd. Věci nechávají bez dozoru nebo nedostatečně zabezpečené. Nebo se jdou jen vykoupat a věci nechávají volně odložené," vysvětluje policejní preventista Lukáš Vincenc.

Spousta turistů začíná také využívat možnost hlídacích služeb, které řada kempů nabízí.

„Máme tady poblíž Trutnov Trails. Lidé si tedy vozí docela drahá kola, proto využívají na recepci uzamčenou velkou klec, kam se vejde až 35 kol," ukazuje uzamčenou úschovnu kol vedoucí areálu kempu Dolce Renáta Portlová.

A dodává, že někteří lidé si nechávají svá kola i třeba uvnitř chatek, tedy pokud je tam dostatek místa.

Spustit audio

Související