Plněné brambory a špíz v hořčicovomedové marinádě

Recept, který do Pochoutek přinesla moderátorka Marcela Augustová.

Plněné brambory:

Suroviny: 4 velké brambory, 1 cibule, palička česneku, 6-7 velkých žampiónů, kousek brokolice, cuketa, omáčka Panzani Primavera nebo může být s bazalkou a olivami, olivový olej, kousek sýra - balkán, akawi nebo parmazán, sůl, pepř a něco na přiostření - třeba kajenský pepř nebo chilli

Příprava: Vezmeme pokud možno větší brambory, na každého strávníka stačí jedna veliká brambora. Rozkrojíme je podélně na polovinu. Půlky vydlabeme, okořeníme dle libosti. Pak je na trošce olivového oleje pečeme v troubě. Mezitím si připravíme libovolnou zeleninovou směs. Použijeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, cuketu, na malé růžičky rozebranou brokolici, nakrájený lilek, červenou papriku apod. To vše dusíme na pánvi na olivovém oleji. Pak přidáme žampiony a na závěr vmícháme i kus balkánského sýra a červenou omáčku Panzani na těstoviny. Když je směs hotová, tak jí naplníme vydlabané brambory.


Špíz v hořčicovomedové marinádě:

Suroviny: 4 kuřecí řízky, 1 zelená, červená a žlutá kápie, 1 cibule, dijonská hořčice, med, lžička nějaké kyselejší marmelády a olivový olej

Příprava: Připravíme si marinádu z jedné polévkové lžíce marmelády, lžičky medu, lžíce dijonské hořčice a lžíce olivového oleje. To vše přikyselíme jablečným octem. Důkladně promícháme, aby se nám vše spojilo. Do marinády pak naložíme na drobné kousky nakrájené kuřecí maso. To pak osmahneme na pánvi na olivovém oleji.