Plněné kuřecí nožky, grilované hovězí líčko

Máte rádi letní grilování? Nabízíme vám hned několik grilovaných dobrot. Na rožni si připravíme krkovičku, hovězí líčka ale také plněné kuřecí nožky. Recepty na grilované speciality a užitečné rady pro vás má šéfkuchař Roman Ťulpa.


Plněné kuřecí nožky

Suroviny:
kuřecí stehýnka
čerstvé (v horším případě sušené) bylinky – libeček, bazalka, tymián
sůl
hovězí a vepřové maso (napůl)
houska, rohlík
mléko

Postup:
Nejprve si nachystáme maso. Kuřecí nožky omyjeme, osušíme a opatrně s vykostíme – vyjmeme z nich kost tak, aby se neporušila kůže. Poté si nachystáme směs na plnění. Bylinky nasekáme, protřeme se solí a přidáme do směsi dvou druhů masa a housky, kterou jsme namočili v mléce. Postup je podobný, jako při přípravě sekané. Směs řádně prohněteme a poté jí plníme vykostěné kuřecí nožky.
Naplněné maso dáme na chvíli zapéci do trouby a poté grilujeme. Můžeme podávat třeba s čerstvou zeleninou a pečivou. Vhodné jsou i různé dresingy apod.


Grilované hovězí líčko

Suroviny:
kuřecí líčka z mladého (max.dvouletého) býka
vývar z čerstvé kořenové zeleniny
koření: bobkový list, nové koření, celý pepř
sůl
provensálské koření
olej

Postup:
Líčka omyjeme a vložíme do horkého zeleninového vývaru, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a vaříme, až jsou měkká. Poté vyjmeme z vývaru a necháme zchladnout. Mezitím si připravíme bylinkovou marinádu. Můžeme použít už hotovou, nebo si připravíme vlastní. Základem je olej a provensálské koření. Jakmile líčka zchladnou, potřeme je marinádou a můžeme okamžitě grilovat. Nemusíme grilovat příliš dlouho, snažíme se jen získat správnou „grilovanou“ barvu a ihned podáváme s čerstvou zeleninou, pečivem nebo i vařenými brambory. Grilovaná líčka jsou velmi chutná a šťavnatá.

autor: š.iva

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.